2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyszerre két ország hőse volt George Washington magyar huszártisztje

2021. szeptember 13. 14:52 MTI

Fabriczy Kováts Mihályról, az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt, magyar huszárezredesről szóló kötetet mutattak be szombaton a történelmi személyiség szülővárosában, Karcagon.

Fabriczy Kováts Mihály azon kevés magyar huszártisztek egyike, aki hősiessége révén nemzetközileg is ismertté és elismertté vált, kultusza az Atlanti-óceán mindkét partján elevenen él – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a Zrínyi Kiadó gondozásában megszületett könyv bemutatóján, a karcagi városháza dísztermében.

A hős magyar huszártiszt emlékének ápolásában 1991 óta kiemelkedően fontos szerepe van a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesületnek – fűzte hozzá.

A kötet megjelenését Fazekas Sándor, az egyesület tiszteletbeli elnöke, a kötet helytörténeti szakmai lektora, korábbi földművelésügyi miniszter kezdeményezte – mondta. Hozzátette: munkájának, és az egyesület számos rendezvényének és kiállításának köszönhetően Kováts Mihály neve országosan is egyre ismertebbé vált.

A könyvet reprezentatív, hiánypótló kiadványnak nevezte, amely méltó emléket állít a magyarok és amerikaiak közös hősének, Fabriczy Kováts Mihálynak. A huszárezredes hűen hitvallásához, fáradhatatlanul küzdött a szabadság eszméjéért – mondta, hozzátéve: saját erejéből, kitartó munka révén sikerült felemelkednie a katonai ranglétrán. Kováts Mihályt elhivatottság és bátor elszántság jellemezte egész életében, számos csatában és seregben állt helyt kiválóan.

Arra kérte a karcagiakat, hogy a saját nemzeti értékeket, hagyományokat őrizzék meg, és mint mondta, ez a kötet erre nagyon jó példa.

Fazekas Sándor, a kötet helytörténeti szakmai lektora, korábbi földművelésügyi miniszter arról beszélt, hogy értékes életút tárul fel a kötetben.

Szólt arról, hogy a kálvinista kisnemesi családból származó huszárezredes a szabadság mellett kötelezte el magát. A róla szóló kötet kétnyelvű, nemcsak a magyar, hanem az amerikai közönség számára is érthető. A könyv újszerű megvilágításban, modern felfogásban tárja az olvasók elé a „rendkívüli katona” életútját.

Barta Róbert a kötet történelmi szakmai lektora szerint a kötet a legszigorúbb szakmai kritériumoknak is megfelel. Elmondta, hogy Fabriczy Kováts Mihály a tizennyolcadik században, a területszerző háborúk, „a nagy változások” korában élt. A huszárezredes a megélt 55 évéből 39 évet huszárként, 30 évet idegen seregekben töltött. A rendkívül tehetséges katona több nyelven beszélt, ismerte a felvilágosodás képviselőinek műveit – tette hozzá.

Megemlítette, hogy az amerikai haderőknél megbecsülik, kiképzőterületet neveztek el róla és 1944-ben a floridai Jacksonville-ben egy róla elnevezett hadihajót bocsátottak vízre. Felvetette, hogy Kováts Mihályról egy magyar katonai alkulatot, objektumot is el lehetne nevezni.

Pintér Zoltán Árpád szerző felhívta a figyelmet, hogy a könyvbemutatón jelen volt a huszárezredes főorvos leszármazottja és felesége, valamint a Kováts Mihály huszárbandérium hagyományőrzői.

Kováts Mihály élete meggyőződése szerint „kicsit olyan mint a 18. századi világ »látlelete«. Épp úgy küzdött a maga igazáért, mint a korszak fegyverben álló nagyhatalmai” – mondta. Életéről csaknem négy évtizede nem jelent meg új tudományos kötet. A hazai és külföldi levéltárak jobb kutathatósága, a felbukkant új kutatási anyagok és források is indokolták egy új kiadvány megjelenését – mondta.

Isaszegi János tábornok, az idén hetven éves Zrínyi Kiadó vezetője „ünnepnek” nevezte a szombati kötetbemutatót. Szavai szerint a kiadvány egy nagyszerű katonáról, két ország szabadságharcosáról szól. „A két országból az egyik a mai napon nem ünnepel, hanem emlékezik 2001. szeptember 11-re” – fogalmazott.

Az eseményen részt vett többek mellett, Kovács Pál államtitkár, F. Kovács Sándor, fideszes országgyűlési képviselő, Szepesi Tibor Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP), Györfi Sándor jászkun főkapitány.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Fabriczy Kováts Mihály (Karcag, 1724 – Charleston, Dél-Karolina, 1779. május 11.) osztrák császári szolgálatban állt a Hávor-huszárezredben, gróf Bercsényi László ezredében francia zsoldban harcolt, bő tíz éven át volt II. (Nagy) Frigyes porosz király szolgálatában, részt vett a lengyel arisztokrácia nemzeti autonómiáért küzdő mozgalmában, majd önként csatlakozott az amerikai Kontinentális Hadsereghez, és Kazimierz Pułaski gróf fegyvertársaként szolgálta George Washington főparancsnokot. Az „amerikai lovasság (egyik) atyja” végül 1779-ben, a charlestoni ütközetben vesztette életét. 1955 tavaszán Kováts ezredes halálának napját az Egyesült Államok szenátusa emléknappá nyilvánította. 1978. január 6-án a Szent Korona hazahozatalakor az Országházban tartott ünnepségen is megemlékeztek róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár