2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Honnan származnak a különféle karácsonyfadíszek?

2019. december 20. 09:33 Múlt-kor

A karácsonyfa

Az örökzöld fenyő a legkorábbi időktől kezdve az örök élet szimbóluma volt az emberiség számára, a hosszú és hideg európai telek során pedig külön jelentőségre tett szert a tavasz eljövetelének jelképeként.

A római templomokat a téli Saturnalia ünnepekor is fenyőágakkal díszítették fel, a kereszténység elterjedésével pedig továbbra is használatban maradt a növény az Istennel való kapcsolat jelképeként.

A komplett fenyőfa díszként való használatának kezdete nem pontosan tisztázott, a források azonban arra utalnak, hogy eleinte a plafonról lefelé lógatva helyezték el az észak-európai házakban, körülbelül 1000 évvel ezelőtt

Észak-Európa egyes részein sokáig bevett karácsonyfának számított a fenyő mellett a cseresznyefa, de akár a galagonyabokor is – ezeket cserépbe átültetve helyezték el a házban.

Már a kora újkorban is felmerült a valódi fenyőfánál olcsóbb, illetve könnyebben szállítható alternatíva igénye, ezt ekkoriban a bármilyen faanyagból felállított, piramisszerű alkotások jelentették, amelyeket aztán a fenyőfához hasonlóan fel lehetett díszíteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Viktória királynő és Albert herceg karácsonyfájuk előtt (kép forrása: anglotopia.net)Lauscha címere (kép forrása: Wikimedia Commons)A General Electric-féle égősor egy korai példánya (kép forrása: oldchristmastreelights.com)Kép forrása: Pinterest
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár