2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Honnan származnak a különféle karácsonyfadíszek?

2019. december 20. 09:33 Múlt-kor

A karácsonyi égősorok

A karácsonyfának különleges varázst tud kölcsönözni a megfelelő kivilágítás, és az évszázadok során kevés embert tartott vissza az egyre inkább kiszáradó fa gyenge ágaira függesztett gyertyák által jelentett tűzveszély.

A tűz kiütésének megakadályozására a legkézenfekvőbb eljárás az volt, ha égő gyertyákkal sosem hagyták felügyelet nélkül a fát, illetve a biztonság kedvéért egy vödör vizet is tartottak a közelében az azonnali oltáshoz.

Az egyszerű tartókba helyezett gyertyákat sok helyen felváltották a 19. században a valamivel kevésbé veszélyes üveglámpások, illetve az olyan aljsúllyal ellátott gyertyatartók, amelyek nem engedték, hogy a gyertya kitérjen függőleges helyzetéből.

A balesetek azonban még így is igen gyakoriak voltak, olyannyira, hogy a 19. század folyamán az Egyesült Államokban több biztosítótársaság is lobbizott a törvényhozóknál a gyertyák karácsonyfákra aggatásának betiltásáért.

1895-ben egy Ralph E. Morris nevű férfi, a New England Telephone Company alkalmazottja volt az, aki előrukkolt a jóval biztonságosabb elektromos égősorral – a feltalálót a telefonközpontok villogó fényei ihlették meg.

Morris ötlete önmagában még nem vált sikeressé azonnal – a legtöbb ember a korban igen kevéssé hitt abban, hogy a nemrég feltalált elektromos égők valóban biztonságosak, így a 20. század első évtizedében továbbra is a gyertyák, illetve üveglámpások voltak az uralkodó fényforrások a karácsonyfákon.

A karácsonyi égősorok elterjedése akkor vette kezdetét, amikor a General Electric nevű vállalat 1903-ban könnyen felhelyezhető, előre összeszerelt formában kezdte szállítani őket, és a rivális Edison Electric is követte példáját.

Az elektromos égősorokkal körbefuttatott fa nem csupán biztonságosabbnak, de esztétikusabbnak is bizonyult, népszerűsége máig töretlen világszerte.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Viktória királynő és Albert herceg karácsonyfájuk előtt (kép forrása: anglotopia.net)Lauscha címere (kép forrása: Wikimedia Commons)A General Electric-féle égősor egy korai példánya (kép forrása: oldchristmastreelights.com)Kép forrása: Pinterest

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár