2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan kerültek franciák vagy éppen magyarok az amerikai függetlenségi háború csatatereire?

2020. február 12. 16:36 Múlt-kor

Soknemzetiségű haderők

A történelmi kontextust figyelembe véve azonban egyáltalán nem meglepő, hogy mind a britek, mind az amerikaiak képesek voltak államhatáraikon túlról emberanyagot és szakértelmet igénybe venni.

A brit államnak bőséges erőforrások álltak rendelkezésre a külső segítség megvásárlásához, a pénzszűkében lévő német fejedelmek pedig szívesen adták kölcsön külföldre saját ezredeiket.

A katonai erő bérbe adása voltaképpen régi hagyomány volt már ekkor a Német-Római Császárságban, de a karrierjüket építő katonatisztek esetében Európa-szerte megszokott volt, hogy időről időre más országok szolgálatában szereznek tapasztalatot.

Fabriczi Kováts Mihály például porosz szolgálatban a Habsburgok ellen is harcolt a hétéves háborúban, amiért hazatérve felelősségre is vonták, míg Pułaski a lengyel nemesi konföderáció orosz uralom elleni sikertelen felkelését követően a francia hadsereghez kísérelt meg csatlakozni, majd az 1768-1774-es orosz-török háború idején az Oszmán Birodalom oldalán próbálkozott meg egy lengyel alakulat megszervezésével.

A nemzeti és országhatárokon átívelő katonáskodás azonban korántsem tekinthető egyedi, 18. századi jelenségnek. Habár a háború gyakran ébreszti fel a nemzeti érzelmeket, ritkán fordul elő, hogy országok külső támogatók és szövetségesek nélkül viseljenek hadat egymás ellen.

Mind a szárazföldi hadseregek, mind a haditengerészetek összetétele gyakorta soknemzetiségű, dacára annak, hogy az adott állam polgárai a nemzet erejének megtestesítőiként gondolnak rájuk.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Kontinentális Hadsereg katonái a Long Island-i csatában, 1776. augusztus 27-én (kép forrása: goodfreephotos.com)A Benjamin Franklinnek tulajdonított „Join or Die” (Összefogni vagy meghalni) című metszet, amely darabokra vágott kígyóként ábrázolja a 13 gyarmatot (az állat nyolc darabban van – a négy kolóniából álló Új-Anglia egyként szerepel, Delaware pedig ekkoriban még Pennsylvania része volt)John Trumbull: A hesseniek foglyul ejtése Trentonnál, 1776. december 26. (1828) (kép forrása: Wikimedia Commons)Fabriczi Kováts Mihály (kép forrása: Wikimedia Commons)Kazimierz Pułaski (kép forrása: Flickr)John Trumbull: Warren tábornok halála a Bunker Hill-i csatában, 1775. június 17. (1815-1831) – a képen a központi szereplő, a földön fekvő Warren tábornok mögött muskétával a kezében áll Andrew McClary ulsteri születésű katona, a háború egyik leghíresebb ír résztvevője (kép forrása: Wikimedia Commons)III. György brit király (kép forrása: Wikimedia Commons)Friedrich Wilhelm von Steuben báró (kép forrása: Wikimedia Commons)Gilbert du Motier, Lafayette márkija (kép forrása: Wikimedia Commons)Francia és brit hadihajók tüzelnek egymásra a Chesapeake-öbölben, 1781. szeptember 5. (kép forrása: goodfreephotos.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár