2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan kerültek franciák vagy éppen magyarok az amerikai függetlenségi háború csatatereire?

2020. február 12. 16:36 Múlt-kor

Külföldiek Amerika harcmezőin

A harc kirobbanásakor is már voltak azonban annak az angolokon kívül is résztvevői. A már említett, brit oldalon harcoló skótokon és íreken kívül az amerikai oldalon is megjelentek mindkét nemzet fiai.

George Washington Kontinentális Hadseregében a gyarmatokon élő számukhoz képest aránytalanul magas volt a protestáns írek aránya (főként az Ulsterből származó presbiteriánus vallásúaké). Az ír születésű Richard Montgomery tábornok, aki már a konfliktus legelején átállt a felkelőkhöz, a sikertelen Québec elleni invázió során vesztette életét a harcmezőn.

Washington seregében előfordultak skótok is, azonban a gyarmatokon élő skótok jellemzően királypártiak maradtak. A britek által a helyiek körében toborzott egyik alakulat, a 84. gyalogezred a Királyi Felföldi Emigránsok nevet viselte, és külsőségeiben is teljesen skót egység volt.

Az amerikai seregben szolgáló legfontosabb külföldiek a gyakran ideológiai megfontolásból Washington mellé szegődött, tapasztalt európai parancsnokok voltak. Kiemelkedik közülük a Washingtonhoz már 1777-ben csatlakozott francia katonatiszt, Lafayette márki, valamint az „amerikai lovasság atyjának” tekintett, általa toborzott lengyel Kazimierz Pułaski.

Pułaski közeli barátja, a magyar Fabriczi Kováts Mihály is a lovasság tisztjeként vett részt a háborúban, és az 1779. május 11-i charlestoni csatában vesztette életét. A szintén lengyel Tadeusz Kościuszko hadmérnöki tudásával nyújtott felbecsülhetetlen segítséget, de egy másik francia tiszt, Charles Armand, Rouerie márkija is fontos szerepet töltött be a könnyűlovasság vezetésében.

A Washington körül lévő külföldiek közül azonban talán a legfontosabb szerep a porosz Friedrich Wilhelm von Steubené volt, aki a Kontinentális Hadsereget szedett-vedett milíciából az európai seregekhez mérhető, azokkal azonos harceljárásokat alkalmazó, fegyelmezett erővé kovácsolta 1778 februári megérkezése után.

Akadt példa arra is, hogy valaki külföldiként mindkét oldalon igyekezett jól helyezkedni. Ennek egyik legékesebb példája az eredetileg braunschweigi katonatiszt Heinrich Lutterloh, aki magas pozícióba emelkedett a Kontinentális Hadseregben, előtte azonban a harcok kitörésekor még a britekkel kötött szerződést német fegyveresek biztosítására a létszámon aluli királyi egységek feltöltéséhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Kontinentális Hadsereg katonái a Long Island-i csatában, 1776. augusztus 27-én (kép forrása: goodfreephotos.com)A Benjamin Franklinnek tulajdonított „Join or Die” (Összefogni vagy meghalni) című metszet, amely darabokra vágott kígyóként ábrázolja a 13 gyarmatot (az állat nyolc darabban van – a négy kolóniából álló Új-Anglia egyként szerepel, Delaware pedig ekkoriban még Pennsylvania része volt)John Trumbull: A hesseniek foglyul ejtése Trentonnál, 1776. december 26. (1828) (kép forrása: Wikimedia Commons)Fabriczi Kováts Mihály (kép forrása: Wikimedia Commons)Kazimierz Pułaski (kép forrása: Flickr)John Trumbull: Warren tábornok halála a Bunker Hill-i csatában, 1775. június 17. (1815-1831) – a képen a központi szereplő, a földön fekvő Warren tábornok mögött muskétával a kezében áll Andrew McClary ulsteri születésű katona, a háború egyik leghíresebb ír résztvevője (kép forrása: Wikimedia Commons)III. György brit király (kép forrása: Wikimedia Commons)Friedrich Wilhelm von Steuben báró (kép forrása: Wikimedia Commons)Gilbert du Motier, Lafayette márkija (kép forrása: Wikimedia Commons)Francia és brit hadihajók tüzelnek egymásra a Chesapeake-öbölben, 1781. szeptember 5. (kép forrása: goodfreephotos.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár