2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Herczeg Renáta

A daruvári Jankovich–Tüköry-kastély

E helyen már a rómaiak is fürdőztek, majd évszázadok teltek el, mire újraéledt itt a fürdőkultúra. Mindeközben a messze földön híres barokk kastély gazdag könyvtárával és inspiráló légkörével vonzotta magához a szellemi táplálékra éhezőket. Színészek, költők, zeneszerzők zarándokoltak ide alkotói magányt, ihletet és pezsgő társaságot keresve. 

A mai Horvátország tengerpartjától távolabb, az ország belső szárazföldi területei is bővelkednek vizekben, de errefelé a gyógyforrások jelentik az igazi különlegességet. Az egyik híres fürdőhely Daruvár – a rómaiak által is felfedezett forrásairól ismert egykori Aqua Balissae – Nyugat-Szlavóniában, a Toplica folyó mentén fekszik. A mostani fürdőjéhez vezető utak elődjét még Hadrianus császár is koptatta, aki municipiumi rangot adott a városnak, azaz lakói római polgárjoggal rendelkeztek. A törökök elvándorlásra kényszerítették az itt élőket, majd 1745-ben a podborjei uradalmat Szircs és Pakrác településekkel együtt Jankovich Antal (1728–1789) vásárolta meg, aki 1772-ben grófi rangot kapott, 1775-ben pedig már a vármegye főispánja volt, majd 1781-ben a belső titkos tanácsosi poszton ült, később ő lett a hétszemélyes tábla első elnöke.

A gróf arcai

A gróf a fürdőjéről még a XVIII. században is ismert, de nem jelentős, kicsiny folyóparti települést a helyi birtok központjának szánta. Átnevezte Daruvárra, ugyanis a família címerében egy felemelt lábú darumadár állt. Uradalmára földműveseket telepített be, üveggyárat alapított, az utakat rendbe hozatta. Daruváron templomot és 1771–1777 között rezidenciát építtetett. Az U alaprajzú, grandiózus barokk kastélyt bécsi mester tervezte, a korabeli utazók pedig Európa egyik legfigyelemreméltóbb kastélyának írták le, amelynek híre a császárvárosig is eljutott. Szabályos kiosztású ablakai, erkéllyel hangsúlyozott, kocsialáhajtós középrizalitja, manzárdtetője erőt és hatalmat sugallt. Már ekkor elkezdődött a kiterjedt parkjának kiépítése, amely minden oldalról körülfogta a rezidenciát, benne ősi kínai páfrányfenyő magasodott, továbbá egy uradalmi vadasparkot is létrehoztak a területen. Jankovich Antal a fürdőkultúrát újjáélesztette, forrásait macedóniai munkásokkal megjavíttatta, valamint egy négyszobás fürdőházat emeltetett. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2023. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár