2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét bizarr fegyver a 2. világháborúból

2015. június 15. 12:27

A jég hátán landolni

A világháború előrehaladtával az akut acélhiány egyre nagyobb gondot okozott a háborús feleknél, valamint a szövetségesek egyre több anyahajót veszítettek a német U-boatok támadásai következtében. A bohókás brit tudós, Geoffrey Pyke kutatásai során egy olyan anyagot akart előállítani, ami helyettesíti a gyorsan fogyó ötvözetet. Kísérletei meglepő sikerrel jártak. 86 egységnyi vizet és 14 egységnyi fűrészport helyezett egy öntőformába, s hagyta, hogy megfagyjon. Az így kapott anyag, a pykrete elég erős lett ahhoz, hogy építéshez használják, s a jéggel ellentétben csak rendkívül lassan indult olvadásnak; a pykrete szakítószilárdsága a beton majdnem háromszorosa, fajsúlya pedig annak csak mintegy harmada volt.

Találmányával Pyke jó barátjához, Lord Mountbattenhez, a Brit Királyi Hadsereg parancsnokához rohant, aki a nem mindennapi találmánnyal azonnal felkereste az éppen a fürdőben tartózkodó háborús miniszterelnököt, Winston Churchillt. A férfi a forró vízzel teli kádba helyezte a pykretét, amely Lord Mountbatten és Churchill legnagyobb meglepetésére valóban nem olvadt el – legalábbis nem azonnal.

A pykretét a fához hasonlóan lehetett gyalulni, s ugyanolyan ellenálló volt a golyóval szemben, mint a téglafal. A brit hadsereg is tanulmányozta az anyag tulajdonságait, majd a Project Habakkuk (Habakkuk-terv) elindításáról döntött, amely egy pykretéből készült gigantikus méretű repülőgép-hordozó megtervezéséről és kivitelezéséről szólt. A tervezőknek csak annyit kellett tenniük, hogy a hűtőberendezést a fedélzetre szereljék, elkerülendő a minimális olvadást, s elraktározni néhány darab pykretét, ha javításra kerülne sor.

A projekt középpontjában a 600 méter hosszú, 2 millió tonna tömegű, 150 repülőt befogadni képes HMS Habakkuk állt (csak összehasonlításul: akkoriban a legnagyobb repülőgép-hordozó is csak 86 ezer tonna volt). A mérnökök még egy méretarányos prototípust is építettek, amely 18 méteres volt. A brit hadserege vezetése végül úgy döntött, hogy nem ér meg 10 millió fontot a terv, így lemondott róla. Pyke viszont nem adta fel álmát, s élete vége felé a hajók mellett már felhőkarcolókat is tervezett – jégből és fűrészporból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár