2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Bartal Csaba

Főszerkesztői köszöntő 2014. tél

Kedves Olvasó,

vajon mit tehet az ember a bécsi adventi vásáron, ha már minden pavilon forralt borát megkóstolta, és a plüsstélapó összes fajtáját megcsodálta a Városháza előtti téren? A hideg elől csak a környék múzeumaiba menekülhet.

Vagy antikváriumba.

Ez utóbbi mellett döntöttem én is éppen egy évvel ezelőtt. És hogy milyen jól tettem, ezt Ön is eldöntheti.

Az Albertina mögötti kis utcák egyikében, a Plankengasseban van egy régi vágású, elsősorban katonai relikviákkal kereskedő antikvitás. Van itt horogkeresztes tányérsapka, fényesre polírozott Lenin-mellszobor a CCCP időkből, de még első világháborús legyező is… Lenyűgöző tárgyi em-lékkavalkádja egy feledni való, fájdalmakkal teli évszázadnak. Már éppen fordultam volna ki az egészen apró méretű boltból (mondanom sem kell, forgalom volt rendesen), amikor az egyik polc legtetején feltűnt egy piros fedelű kötet, rajta aranyozott, gót betűkkel: Adolf Hitler.

1935-ben nyomtatták, a kezemben lévő kötet - a hivatalos bejegyzés szerint - egy volt a 700 és a 800 ezredik példányok közül, vagyis nem mentek véletlenre az NSDAP-nál. Ez a könyv minden-kinek járt.

“A” könyv, amelynek minden sora, minden képe Hitler mítoszát volt hivatott erősíteni, támogatni. És mivel 1935-ben még elkélt minden jó szó és segítség, hát nem fukarkodtak csupa szépet és jót írni arról az emberről, akiben akkoriban Németország megmentőjét látták, s aki - szerintük - egy személyben maga volt Németország.

Az egyedi képanyaggal gazdagon illusztrált PR-kiadvány (mert az) szerzői közt olyan nevek is fel-bukkannak, mint például Hermann Göring és Joseph Goebbels.

Hitler hódolói kitettek magukért. Áhitatos dolgozataikban a Führer minden pozícióra a legtökéletesebb választásnak bizonyult a gazdasági válságból kiutat kereső Németország számára. Legyen akár szó az államférfiról, a német ifjúság példaképéről, vagy csupán a nép egy-szerű gyermekéről, a magánemberről, akit bárki, bármikor megérinthet.

Holott érinthetetlen.

Egészen addig a pillanatig, amíg a történelem el nem söpri.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2014. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár