2020. tavasz: Halálos tudomány

Évezredekkel korábban hagyhatta el az ember Afrikát a most talált ujjcsontok alapján

2018. április 10. 14:58 MTI

Egy Szaúd-Arábiában talált, legalább 85 ezer éves ujjcsontkövület más közelmúltbeli leletekkel együtt megerősíti, hogy a Homo sapiens, vagyis a modern ember nem 60 ezer évvel ezelőtt egyetlen nagy hullámban, hanem több szakaszban vándorolhatott ki Afrikából és szóródhatott szét Eurázsiában.

Ujjcsontok

A tanulmány a Nature Ecology and Evolution című tudományos folyóirat aktuális számában jelent meg.

A modern ember bő 300 ezer évvel ezelőtt bukkant fel Afrikában. A jelenleg is uralkodó nézet szerint körülbelül 60 ezer évvel ezelőtt, egyetlen nagyobb hullámban vándorolt ki, majd terjedt el Eurázsiában. Az utóbbi években azonban több, a hétfőn bejelentetthez hasonló felfedezés megkérdőjelezte ezt a feltevést.

A szaúd-arábiai Nefúd-sivatagban, az al-Vuszta lelőhelyen 2016-ban talált emberi ujjperccsont korát radiometrikus módszerrel határozták meg, és eszerint legalább 85 ezer, de lehet, hogy 90 ezer éves. A 3,2 centiméteres csont egy felnőtt ember középső ujjának középső ujjperce lehet. Ez a legrégebbi Homo sapiens-kövület Afrikán kívül.

A többi hasonló lelettől eltérően ennek korát nem közvetve, a környező üledék alapján, hanem közvetlenül határozták meg, de azokkal együtt megerősíti, hogy a kivándorlás Afrikából korábban kezdődhetett és az elmúlt 100 ezer év alatt több hullámban mehetett végbe - hangsúlyozza a tanulmány társszerzője, Huw Groucutt, az Oxfordi Egyetem régésze.

Az elvándorlás és Eurázsia benépesítése sokkal összetettebb folyamat lehetett, mint azt jelenlegi tankönyveink állítják - tette hozzá a tanulmány másik társszerzője, Michael Petraglia, a német Max Planck Intézet kutatója.

A felfedezés másik újdonsága a kutatók szerint az, hogy a kivándorlás nem a Földközi-tenger partvidéke mentén történt, hanem a szárazföld belsejében. A Nefúd-sivatag, amely ma sivár homokpusztaság, annak idején dús növényzetű, állatokban bővelkedő vidék volt egy édesvizű tó mellett - jegyezték meg.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!