2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt Arnold Spielberg, az informatika úttörője, Steven Spielberg apja

2020. augusztus 28. 14:49 MTI

Elhunyt 103 éves korában kedden Los Angelesben Arnold Spielberg, a személyiszámítógép-fejlesztés egyik úttörője, Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező apja.

Spielbergék Obamával
Steven Spielberg és Arnold Spielberg Barack Obama amerikai elnökkel 2014-ben (kép forrása: Flickr)

Spielberg természetes okok következtében, családja körében halt meg - írta közleményében négy gyermeke.

Spielberg és Charles Propster tervezte a GE-225-ös számítógépet az 1950-es évek végén, amikor a General Electricnél dolgozott. Fejlesztésük lehetővé tette, hogy a Dartmouth College számítógéptudósai létrehozzák a BASIC programnyelvet, amely alapvetően járult hozzá az 1970-80-as években a személyi számítógépek elterjedéséhez.

"Apa elmagyarázta, hogyan működik a számítógép, de akkoriban a számítógépes tudomány nyelvezete olyan idegen volt számomra, mint a görög. Az egész nagyon izgalmasnak tűnt, de nagyon távol állt tőlem" – idézte fel Steven Spielberg a General Electric folyóiratában, a GE Reportsban.

Mint hozzátette: később megértette a fejlesztés jelentőségét. "Mikor egy PlayStationt látok, ránézek egy mobiltelefonra, a legkisebb számológéptől az iPadig apámat látom, és arra gondolok, hogy apám és egy zsenicsapat kezdte el ezt" - fogalmazott.

Arnold Spielberg 2016-ban egy interjúban szintén elmesélte, hogy megpróbálta fiában felkelteni az érdeklődést a mérnöki tudományok iránt, de őt a mozi ragadta magával. Mint mondta, először csalódott volt, de aztán látta, hogy milyen kitűnő filmes lett belőle.

Spielberg első, Tűzfény (Firelight) című 20 perces filmjét 1963-ban, 16 évesen forgatta apja segítségével. Ez a film lett későbbi, Harmadik típusú találkozások című scifijének előzménye. A különleges effektusokat Arnold Spielberg készítette el a korai produkcióhoz.

Arnold Spielberg ukrán zsidó bevándorlók gyermekeként 1917-ben született Cincinnatiban. Mindig nagyon érdekelték a technikai újdonságok, kilencévesen építette meg első rádióját. A második világháborúban egy bombázóosztag rádiósa volt. Részben az ő háborús emlékei inspirálták később fia Ryan közlegény megmentése című filmjét.

Arnold Spielberg a Cincinnati Egyetemen tanult, majd az RCA-nál foglalkozott számítógép-fejlesztéssel, s ezt követően került a General Electric vállalathoz.

Élete alkonyán a Steven Spielberg által létrehozott Soá Alapítvány archívumának technológiai fejlesztésén dolgozott.

A 73 éves filmrendező Arnold Spielberg legidősebb gyermeke, három lánya közül Anne forgatókönyvíró, Nancy producer, Sue pedig marketinges vezető. Mind a négy gyermekének a 2017-ben elhunyt Leah Spielberg volt az édesanyja, akitől 1965-ben vált el. Szülei válását a filmrendező 1982-es E.T. – A földönkívüli című filmjében dolgozta fel.

Arnold Spielberg még kétszer nősült, harmadik felesége, Bernice Colner Spielberg 2016-ban halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár