2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Elárverezi történelmi bélyegekben gazdag kollekcióját a legismertebb cseh gyűjtő

2018. február 14. 16:27 MTI

Nagy értékű csehszlovák bélyegeket árverez el a Burda aukciósház márciusban Prágában, három árverésén összesen 3400 bélyeget, valamint több bélyegsorozatot, blokkot vehetnek meg az érdeklődők.

Csehszlovák bélyegek

A gyűjtemények együttes kikiáltási ára meghaladja a 26 millió koronát - derül ki a Burda honlapján nyilvánosságra hozott katalógusból. A március 9-ére, 10-ére és 11-ére meghirdetett árverésen a legnagyobb érdeklődés Radko Pytlícek bélyeggyűjteménye újabb részének az árverését övezi, amelyet március 11-én rendeznek. Pytlíček teljes bélyeggyűjteményének az értékét a külföldi biztosítók több mint 100 millió koronában állapították meg. A gyűjtemény első része, mintegy 20 százaléka, tavaly márciusban kelt el összesen több mint 10 millió koronáért.

A jelenleg 75 éves Ludvík Pytlíček - az egyik legismertebb cseh bélyeggyűjtő - azért bocsátotta árverésre gyűjteményét, hogy az érte kapott pénzt szétoszthassa családja körében. Pytlícek tagja az elit bélyeggyűjtőket tömörítő Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatélie nemzetközi klubnak.

A most elárverezendő bélyegei közül a gyűjtők azokat a még az Osztrák-Magyar Monarchiában kiadott darabokat tartják a legértékesebbeknek, amelyeket Csehszlovákia megalakulása (1918) után Pošta Československá bélyegzővel ellátva hoztak forgalomba az új államban. Ezek kikiáltási ára esetenként több százezer korona. A Pytlíček-kollekció most eladásra bocsátott bélyegeit az 1918 és 1939 közötti időszakban adták ki.

Az egész gyűjtemény egyik legértékesebbnek tartott példányát, a Magyar Posta-blokkot tavaly márciusban adták el Prágában kétmillió koronáért, azaz 23,2 millió forintért. A kilenc húszfilléres darabból álló, Magyar Posta feliratú bélyegblokk egy százdarabos teljes bélyeglap része, amelyet 1919-ben Posta Ceskoslovenská 1919 (Csehszlovák Posta 1919) bélyegzővel láttak el.

A Ludvík Pytlíček tulajdonában lévő bélyegblokk értéke korábban ismeretlen volt, mert még sohasem adták el. A barna színű bélyeg egy aratót ábrázol. A kilenc darabból álló bélyegblokk azért értékes, mert a kép alatt a Magyar Kir(ályság) felirat található. A Magyar Posta felirat nyilván tévedésből került a képek alá, ezért nagy ritkaságnak számít.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár