2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

20 millió forintnak megfelelő összeget adtak a leghíresebb csehszlovák bélyegért

2016. november 29. 10:55 MTI

Több mint 1,7 millió koronáért (19,5 millió forint) kelt el egy vasárnapi árverésen Prágában az a csehszlovák bélyeg, amelyet 1927-ben tévedésből jelentetett meg a korabeli csehszlovák posta. Az "50/50 Doplatit" bélyeget a tervek szerint az 2018-as prágai bélyeg-világkiállításan is bemutatják.

A leghíresebb csehszlovák bélyeg

Az "50/50 Doplatit" (50/50 Hozzáfizetni) feliratot viselő bélyeg kikiáltási ára egymillió korona volt, de végül majdnem a duplájáért kelt el - közölte Frantisek Benes bélyegszakértő újságírókkal hétfőn Prágában, amikor megerősítette a bélyeg eredetiségét. A filatelisták szerint ez a legértékesebb csehszlovák bélyeg, amelyet jegyeznek a hivatalosan elismert bélyegritkaságok nemzetközi listáján is.

Benes szerint csak három csehszlovák bélyeg van, amelynek darabonkénti ára meghaladja az egymillió koronát. A másik kettő azonban nincs besorolva a bélyegritkaságok közé. Az árverésen elkelt bélyegritkaság régi, illetve új tulajdonosa nevét nem hozták nyilvánosságra. Az "50/50 Doplatit" bélyeget 1927-ben tévedésből jelentette meg mintegy száz példányban a korabeli csehszlovák posta. Eddig 17 darabot sikerült felkutatni és azonosítani. A most eladott bélyeg 1939 óta az első, amely nyilvános árverésre került.

Eddigi tulajdonosa egy morvaországi nyugdíjas volt, aki az idősek otthonába való költözésekor barátaival kénytelen volt átnézni hatalmas bélyeggyűjteményét, mert új lakhelyére annak csak egy részét tudta átvinni. Így találtak rá a bélyegritkaságra, amelyet aztán a bélyegszakértő is megerősített. Frantisek Benes szerint a bélyegritkaságok jelenleg nagyon jó befektetést jelentenek, mert az árak folyamatosan emelkednek. Az "50/50 Doplatit" bélyeget a tervek szerint az 2018-as prágai bélyeg-világkiállításan is bemutatják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár