2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárult a Mediciek elleni merénylet titka

2004. február 23. 09:00

Egy olasz magánlevéltárban őrzött, titkosírással készült diplomáciai üzenetből kiderült: Federico da Montefeltro - ki névleg Firenze urainak jó barátja volt - állt a Mediciek ellen tervezett, és kis híján sikerrel járt 1478-as merénylet hátterében.

Korábban

A Mediciek mindennapjai
A Medici-család mindennapi életmódjának minden eddiginél részletesebb rekonstrukciójára tesznek kísérletet olasz kutatók. DNS-vizsgálatok során a Mediciek genetikai hajlamait, betegségeit és halálokait katalogizálják és elemzik.
Exhumálják a Mediciket
A Medici-család több mint ötven tagját exhumálják, hogy a pisai egyetem munkatársai elemezhessék DNS-üket, és elkészíthessék 3d-s portréikat.
Ki ölte meg Európa nagy meseíróját?
Geoffrey Chaucer a Canterbury mesék 14. századi írója egy politikai gyilkosság áldozata lett volna?

Lorenzo de Medici
A Lorenzo és Giuliano de Medici ellen tervezett merénylet a Pazzi-összeesküvés néven vonult be a történelembe. A Medici-fivéreket Firenze katedrálisában, a nagymisén akarták meggyilkolni 1478 áprilisában. Az összeesküvés vezetője, Francesco de Pazzi a Medici család riválisa volt a firenzei hatalmi harcokban. Ám egy meglepő felfedezésnek köszönhetően napvilágra került az ármánykodás szürke eminenciása - kinek arcmását milliónyi képeslapon küldték már haza a vakációjukat Toszkánában töltő, mit sem sejtő turisták.

Urbino hercege, Federico da Montefeltro - a merénylet kiötlője - sikeres condottieri, azaz zsoldosvezér volt, ki összeharácsolt vagyona tetemes részét felettébb magas színvonalú és kulturált udvartartására költötte. A művészettörténetben is jártasak manapság talán leginkább arról a képmásról ismerhetik a herceget, melyet Piero della Francesca festett róla. A művész azért ábrázolta profilból Montefeltrót, hogy elrejtse: előkelő modelljének fél szeme volt. Azt az egyet viszont elmélázónak s egyben kifürkészhetetlennek festette, a herceg összeszorított szája pedig egyszerre tanúskodik erős akaratról és elmélkedésre hajlamos természetről. A szembetűnően hibás orrnyerget viszont nem holmi idealizált "római sasorrnak" szánta a művész - Montefeltro arca bizony egy súlyos kardcsapás nyomát viselte magán.

Piero della Francesca:
Federico da Montefeltro portréja
Eddig bajosan akadhatott épeszű történész, akibben felmerült volna: valójában Federico da Montefeltro állt a Mediciek elleni merénylet hátterében. A terhelő bizonyítékot Montefeltronak az Urbino római követéhez küldött levele rejtette. A dokumentum eddig az urbinói Ubaldini magánlevéltárban hevert. A levelet ugyan titkosírással írták, ám a rejtélyt végül feltáró Marcello Simonetta professzornak volt egy titkos fegyvere - afféle családi hagyaték. Egyik őse ugyanis, ki a Medicieknek kortársa volt, írt egy könyvecskét a diplomáciai levelek titkosírásának megfejtéséről...

A szövegek egy hónapos silabizálása után az urbinói herceg gyalázatos titka feltárult. "A levélből világosan kiderül: Federico da Montefeltro tevékenyen részt vett a merényletben. Csapatait Firenze kapuihoz küldte, s azt az utasítást adta nekik, hogy mihelyst a fivéreknek végük, azonnal foglalják el a várost" - meséli a connecticuti Wesleyian Universityn tanító Simonetta professzor. A kétszínű herceg tehát nyakig benne volt az összeesküvésben. Az is kiderült, hogy tervét titokban megosztotta IV. Sixtus pápával és a nápolyi hadsereg vezérével is, mi több, Milánó városát is megpróbálta bevonni üzelmeibe.

Sandro Botticelli:
Giuliano de Medici
Az összeesküvők kis híján sikerrel is jártak. A fivérek egyikét, Giuliót agyonszúrták, ám a sebesült Lorenzónak sikerült a sekrestyébe menekülnie. A merénylet egyik kitervelőjét, Firenze érsekét felakasztották, a firenzei csőcselék pedig lényegében meglincselte a Montefeltro felbérelte orgyilkosokat - a szó szoros értelmében darabokra szaggatták őket. Urbino hercegének befolyása elpárolgott, Lorenzo pedig a város aranykorában is Firenze ura maradt.

Simonetta professzor szerint a titkos levél igazi jelentősége az, hogy porig rombolja a Montefeltróról eddig kialakult képet. "A történelem eddig úgy ismerte őt, mint a humanista condottieri mintapéldányát, aki zsoldosként szerzi meg vagyonát, ám képes elmélyedni a neoplatonista filozófiában is. Továbbá minden beszámoló Lorenzo de Medici hű barátjaként szól róla. Most már tudjuk, hogy valójában hidegvérrel el akarta tétetni láb alól" - nyilatkozta a professzor a brit Independentnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár