2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ugyanannyi a balkezes, mint 30 000 éve

2004. február 18. 09:00

A Montpellier Egyetemen dolgozó tudósok valaha emberlakta barlangok falán talált, a felső-paleolitikumból származó rajzok vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak: a 10-30 000 évvel ezelőtt élt emberek körében a balkezesség arány nagyjából megegyezett a maival.

Korábban

Barlang ősi rajzokkal eladó!
Szívesen vásárolna egzotikus régiséget? Egy dél-franciaországi gazda mindössze egymillió euróért árulja a birtokán lévő, őskori rajzokkal díszített barlangját
12 ezer éves barlangrajz Angliában
12 ezer éves barlangrajzra bukkantak Angliában. Az őskori alkotás egy nagytestű patás állatot és két madarat örökített meg
Ember-arcok
Dél-Franciaországból kerültek elő azok a bámulatos leletek, amelyek az eddigi legősibb élethű emberarc-ábrázolások lehetnek.
Egy elfelejtett nép emlékei
Bennszülöttek kezétől származó, 11 ezer éves barlangrajzokat találtak Tasmánia szigetén - adták hírül pénteken az ausztráliai őslakosok szövetségének képviselői

A jobb kéz tudja,
mit csinál a bal
Mint Charlotte Faurie és Michel Raymond a BBC-nek elmondta: a kőkorszaki ember gyakran hagyta kezének lenyomatát gyönyörű rajzai mellett. A régészek szerint őseink általában azt a módszert használták, hogy egyik tenyerüket a barlang falára szorították, másik kezükben pedig festékanyaggal teli csövet tartottak, majd a színezéket ráfújták a kezükre és a falra.

A Montpellier Egyetem kutatói az ilyen kézlenyomatok vizsgálatával arra keresték a választ, hogy eleink milyen arányban nyomták egyik vagy másik kezüket a barlangfalnak - hiszen a "lefújt" kéz lehetett az, amelyiket nem használták a rajzoláshoz. A két tudós 26 franciaországi és spanyolországi barlang 707 kézlenyomatát vizsgálta meg. Úgy találták, hogy a falon látható kezek 23 százaléka jobb kéz, ezen rajzok készítője következésképp balkezes volt. A balkezesek aránya a jelenlegi emberiségben kb. 12 százalék, ám ez az arány a konkrét helyszíntől függően 3 és 30 százalék között is mozoghat.

Mivel a balkezességet genetikai okok is befolyásolják, a kutatók kíváncsiak voltak, miért állandósult ez az arány mintegy 30 000 éven át. Ennyi idős ugyanis a legrégebbi barlangrajz, amit megvizsgáltak. Magyarázatuk szerint azért, mert a balkezesség viszonylag ritka jelenség, a jobbkezes többséggel szemben bizonyos előnyöket biztosít az egyénnek - az egyéni küzdelemtől a csoportos csatáig. Faurie és Raymond hozzátette: eredményeik további bizonyítékul szolgálnak amellett, hogy a balkezességet előidéző genetikai tényezők függetlenek az adott kultúrától.

A kutatók eredményeit összefoglaló tanulmány a Biology Letters című szakfolyóirat februári számában jelent meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár