2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar kereszténység ezer éve

2002. február 28. 19:10

A Vatikán után most a Nemzeti Múzeumban látható kiállítás mintegy 200 tárgyi emlék felvonultatásával tekinti át Magyarország ezer esztendejét és kapcsolatát az Apostoli Szentszékkel.

A Vatikán után most a Nemzeti Múzeumban látható kiállítás mintegy 200 tárgyi emlék felvonultatásával tekinti át Magyarország ezer esztendejét és kapcsolatát az Apostoli Szentszékkel.
Az eredeti gyűjtemény ugyanakkor a református és az evangélikus egyház 7-7 műkincsével egészült ki. A tárlat 2002. március 1 - június 30-ig látogatható.
A kárpát-medencei magyarság történetében meghatározó fordulatot jelentett, hogy a pápától kapott koronával 1000 és 1001 között megkoronázták a később szentté avatott István királyt. Ezzel vette kezdetét a magyar állam megalapítása, a magyar nép kereszténnyé válása és az egyházszervezet kiépítése. Az Árpád-házi uralkodók alatt kiteljesedett a kereszténység Magyarországon. Az egyház révén kezdetét vette az írásbeliség, sorra alakultak a káptalani és kolostori iskolák. A kereszténység felvételének köszönhető, hogy sorra jöttek létre azok az épített és művészeti alkotások, amelyek elősegítették a keresztény kultúra és művészet elterjedését. A kiállítás ezer esztendő keresztény történelmét és művészetét mutatja be egyedülálló műkincsek segítségével. Ritkán látható olyan bemutató, ahol együtt tekinthető meg a Tihanyi Apátság alapítólevele (1055), a kalocsai vörösmárvány királyfej (XIII. század), Szent Margit vezeklő öve, Kálti Márk Képes Krónikája, II. Ulászló király díszkardja, a Vizsolyi Biblia vagy éppen IX. Pius pápa talárja. A kiállításon látható, az egyházi szertartásokkal összefüggő műtárgyak egyúttal a magyarországi ötvösművészet remekei. A képzőművészeti alkotások, oklevelek, kódexek bizonyítják a hazai egyházművészet kiemelkedő szerepét. A múlt esztendőben a Vatikáni Múzeumban nagy sikerrel bemutatott anyag kibővült a református és az evangélikus egyház válogatott műtárgyaival, hiszen ezek sem hiányozhatnak az egy évezredet bemutató egyházháztörténeti-egyházművészeti kiállításból.

További információ: tel.:338-2122, fax:317-7806



Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár