2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gőzerővel mentik a leleteket Athénban

2004. január 9. 09:00

Athén egykori nemzetközi repülőterének helyén sűrű szürke porfelhők szállnak: hatalmas gépekkel egyre-másra építik a következő olimpiai játékok pazar, modern sportlétesítményeit. Néhány méterrel arrébb azonban egy másik lelkes csapat - kezében finom ecsettel és kislapáttal - buzgón menti az építkezések során felszínre került ókori kincseket.

Korábban

Római kori vízvezeték maradványaira bukkantak Bucsunál
Páratlan Zeusz-szobor lelet
Páratlan leletre bukkantak a görögországi Dion városának csatornázása közben. A görög főisten, Zeusznak az ülő márványszobrát sikerült napvilágra hozni, ami még az antik kincseiről híres Görögországban is szenzációs leletnek számít

Kariatidák az Erechtheionról,
i. e. 420 körül
Az olimpiai építkezések valóságos deus ex machinát jelentenek a régészeknek, hiszen a modern Görögország történetének legnagyobb kincsvadászata előtt nyitották meg az utat. Az eddigi leletek között máris akad őskori település, 2500 éves temető, és római kori épületrom is.

"Kétlem, hogy volt már valaha ilyen nagyszabású régészeti feltárás Athénban" - lelkendezett Dina Kaza, a régi, tengerparti repülőtéren folytatott ásatások vezetője.

A feltárások annyi szakértőt igényelnek, hogy még a régészekkel felettébb jól ellátott Görögországnak is külföldi segítőkre volt szüksége. A munka éjjel-nappal, váltott műszakokban halad, hiszen lépést kell tartani a szélsebesen emelkedő új komplexumok építésével. (A 2004-es olimpiai játékokat augusztus 13-án nyitják meg, s Görögország máris elvesztegetett pár évet a készülődésből.)

Dina Kaza szerint bár a leletek jelentősek, szenzációs eredmény eddig még nem született. Nehéz is lenne elhomályosítani az 1997-es év két szenzációját: ekkor derült ki, hogy vélhetően megtalálták Arisztotelész Akadémiájának és Periklész nyugvóhelyének feltételezett helyét.

A leletek inkább Athén mindennapjainak jobb megismeréséhez segítik hozzá a kutatókat; vagyis ahhoz, hogy részletesebben feltárhassűk: hogyan változott a város lakóinak élete az évszázadok alatt. Az új villamosgarázs telkén például százötven, az i. e. 7. századból származó sírt találtak.



Helyben hagyott műemlékek

Az is előfordult, hogy méretük vagy elrendezésük miatt a leletek elszállítása szóba sem jöhetett. A Maria Platonos vezette csapat pl. nagy kiterjedésű, római kori vízvezetékre bukkant. A csatornarendszer a közeli Parnitha hegyéről látta el Athén lakóit vízzel, és egészen a 19. századig (!) használták.

Poszeidón, Apolló és Artemisz
a Pantheon frízén (részlet)
"A vezetéket kiástuk és megtisztítottuk, most pedig tárgyalásokat folytatunk arról, hogy eredeti helyén, az új olimpiai falu zöldövezetében nyissuk meg a látogatók előtt" - mondta Platonos.

Az Athén új repülőteréhez vezető út munkálatai során egy sokkal régebbi út - és házak alapjainak - maradványait fedezték fel: a leletek legalább 2500 évesek. A helyi ásatási vezető, Kasimi Soutou szerint a maradványok egy egykori "pezsgő, gazdaságilag virágzó közösségre" utalnak. A legfelsőbb régészeti hatóság döntése szerint az épületromokat a helyszínen hagyják, az új út viszont - a régi maradványainak biztonságba helyezése után - ugyanott fog vezetni.



News.scotsman.com

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár