A vörösterror 133 napja

A vasfüggöny utolsó áldozata Magyarországon

2004. október 5. 09:25

Nem a berlini Chris Gueffroy, hanem a weimari Kurt-Werner Schulz a `vasfüggöny` utolsó áldozata, az utolsó halálos lövés nem Németországban, hanem Magyarországon dördült el - írta legfrissebb számában a Der Spiegel.

A hamburgi hírmagazin utánajárt annak az elfeledett, vagy legalábbis ritkán emlegetett történetnek, amelynek főszereplője egy háromtagú weimari család: Kurt-Werner Schulz építész, Gundula, a felesége és Johannes nevű fiuk.


A Schulz család 1989. augusztus 19-én indult az NDK-ból, hogy Magyarországon keresztül Nyugatra szökjön. Ezen a napon rendezték a Fertő-tavi pikniket is: a szervezők jó előre értesítették a környéken tartózkodó keletnémeteket, hogy a határ 15 órától három órán át nyitva lesz. Az alkalmat több százan használták ki, a fejüket elfordító magyar határőrök mellett átrohantak Ausztriába.


"Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy a kormány kísérleti nyulaknak használt bennünket. Ki akarta puhatolni, hogy milyen messzire mehet el a Varsói Szerződés többi országával szemben" - nyilatkozta a Der Spiegelnek Nagy László, aki Magyar Demokrata Fórum részéről a páneurópai piknik egyik szervezője volt.


Schulzék egy nappal később Budapesten értesültek a Sopron-környéki eseményekről, s Trabantjukkal az időközben már újra lezárt határra utaznak. A határsávba tévedtek, bekísérték őket egy laktanyába, majd szabadon engedték őket azzal, hogy menjenek haza.


A Schulz család felnőtt tagjai azonban ekkor már szinte kétségbeesve keresték az átjutás lehetőségét. Répcevis környékén parasztcsalád fogadta be őket, tőlük indultak el gyalog a végzetes útra.


A Der Spiegel szerint a végleges tisztázásra már nincs lehetőség. Az asszony és fia a férfi parancsára előre rohant, nem látták, mi történt mögöttük. A csak Zoltánként emlegetett Heves megyei katona azt vallotta, hogy Kurt-Werner Schulz leütötte őt egy táskával, ő pedig a német férfi lábát fogta. A két férfi a földre került, a meglazult szögesdrótkerítés alatt osztrák területre gurult. Zoltán szerint Kurt-Werner Schulz megpróbálta elszedni tőle gépfegyverét, a kibiztosított Kalasnyikovból lövés dördült el, amely Schulz száját találta el.


Gundula és Johannes később kijutott Nyugatra, s Aachenben kezdett új életet. Anya és fia csendes fogadalmat kötött, hogy 1989. augusztus 21. éjszakájáról soha többé nem beszélnek - olvasható a Der Spiegel beszámolójában.


(MTI Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin)

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!