2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenin új ruhája

2003. november 12. 10:16

Korábban

Gudbáj Lenin !
Egy, a kommunizmussal foglalkozó film elemzése
Szex és kommunizmus
A szocializmusban két dolgot lehetett csinálni unalom ellen: olvasni és dugni

Nyugtalan nyugalom - balzsamos

Amikor Lenin 1924. január 21-én meghalt, a párt 11 tagú vezérkarában hatan a bebalzsamozás mellett döntöttek. A bolsevik vezetõk közül többen is hangot adtak fenntartásainak.

A mumifikálás irányításával Dzserzsinszkij állambiztonsági fõnököt bízták meg, aki hívatta Alekszej Abrikoszov patológust. Õ formalinból, alkoholból, klórból, vízbõl és glicerinbõl álló folyadékkal kezelte a tetemet. Ez azonban csak ideiglenes megoldásnak bizonyult. A professzor mellett szerencsére feltûnt egy ifjú kolléga, Ilja Zbarszkij. A tudós apja, Borisz Zbarszkij neves biokémikus volt, egyike azoknak, akiket Dzserzsinszkij felkért a munkára, többek között egy harkovi tudóssal, bizonyos Vlagyimir Vorobjovval együtt.

Ilja az apjának köszönheti, hogy részt vehetett a munkában. Mint visszaemlékezéseiben írja, legalább két hónapig úgy látszott, a csoport kudarcot vall. A testen foltok jelentek meg, a balkéz zöldesszürke lett.



Vorobjov ekkor különleges kádat rendelt, megtöltötte formaldehiddel, és ettõl kezdve Lenin rendszeresen - 18 hónaponként - fürdõzésre kényszerült. Csak az évtizedek folyamán egyre javított formaldehid- kombináció segítségével lehetett megmenteni a tetemet. Szegény Iljicsen még így is sok minden nem eredeti.

Az elsõ, még fából készült mauzóleum 1924-ben, a késõbbi gránitemlékhely, benne a bebalzsamozott vezérrel pedig 1930-ban nyílt meg. Az ereklyét 1941 nyarán a német támadás miatt a biztonságosan távoli nyugat-szibériai Tyumenbe vitték, ahonnét a két Zbarszkij kíséretében tért haza. Az ifjabb tudós vezetésével balzsamozta be hasonló módon egy csapat 1949-ben Dimitrovot, 1952- ben Csojbalszan mongol marsallt, 1953-ban Sztálint, 1969- ben Ho Si Minh-t és 1994-ben Kim Ir Szent.

A bolsevik ideológust amúgy akarata ellenére balzsamozták be és helyezték mauzóleumba. Lenin kívánsága az volt, hogy Szent Pétervárott temessék el - jegyezte meg az AFP.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár