2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosítanák Pearl Harbor áldozatait

2015. április 15. 12:05 MTI

A Pentagon hamarosan megkezdi a Pearl Harbornál 1941-ben az USS Oklahoma hadihajó elsüllyedésekor elhunyt, csaknem négyszáz háborús áldozat maradványainak exhumálását, hogy azonosítani tudják a tragédia után névtelenül eltemetett tengerészeket és tengerészgyalogosokat. 

Az USS Oklahomát az 1941. december 7-i japán támadáskor kilenc torpedó süllyesztette el. Összesen 429 tengerész és tengerészgyalogos lelte halálát, és közülük a következő néhány évben csak 35 személyt tudtak azonosítani. A támadás több száz áldozatát névtelenként temették el Hawaii temetőiben. A Csendes-óceáni Nemzeti Temetőben, Honoluluban szintén névtelen hősökként temették újra őket 1950-ben.

Az amerikai védelmi minisztérium most, hetven év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy a tudomány új vívmányai, a sokat fejlődött törvényszéki halottkémi technikák és a családtagok genealógiai meghatározásának segítségével minél több személyt azonosítsanak. Melinda Morgan alezredes, a tárca illetékes szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint a munka három-hat héten beül elkezdődhet. A tervek szerint öt év alatt 388 katona maradványait akarják azonosítani.

2003-ban Ray Emory Pearl Harbor-i túlélő kutatásai nyomán a hadsereg már exhumált egy koporsót a nemzeti sírkertben eltemetettek közül. Sok maradvány azonban összekeveredett, és csak öt elhunytat tudtak azonosítani. A koporsóban legalább száz további elhunyt maradványai nyugodtak, ám személyazonosságukra eddig nem derült fény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár