2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tökéletes állapotban lévő hajóroncsot fedeztek fel Hawaii mellett

2014. december 12. 08:33

Egy több mint hatvan éve eltűnt hajóra bukkantak több mint 600 méterrel a tengerszint alatt a Hawaiihoz tartozó Oahu szigete mellett. A tengerjárót fél évvel a második világháború vége után egy torpedó küldte a hullámsírba.

A Hawaii Egyetem kutatói tavaly bukkantak rá a tengerfenéken pihenő hajóra egy kis tengeralattjáró szerkezettel, azonban csak a múlt hét végén jelentették be a felfedezést. Annak ellenére, hogy a második világháború után megtorpedózták, a hajó legtöbb részét - beleértve még a hajókormányt is - kitűnő állapotban és az eredeti helyén találták meg.

"A felső fedélzeti szerkezet az orrtól kezdve a tatig bezárólag szépen megőrződött, s ezeket szemlélve nem is lehet észrevenni, hogy torpedó csapódott a hajóba" - mondta Terry Kerby amerikai kutató, aki a felderítő tengeralattjárót vezette.

A szakértők kiderítették, hogy a hajót Dickenson néven jegyezték be, s első, 1923-as útjától kezdve egy flotta tagjaként az óceán fenekén lévő távközlési kábelhálózat lefektetésénél dolgozott. A hajó a pennsylvaniai Chesterből hajózott ki, s a Commercial Pacific Cable Company flotta kötelékében ugyanazon év júliusában érkezett meg Hawaiira.

1923 és 1941 között a Hawaiitól északnyugatra lévő Midway-szigetek, valamint a Hawaiitól délnyugatra található Fanning-szigetek közötti kábelek lefektetésében, cseréjében és javításában segédkezett. 1941. december 7-én, a Pearl Harbor elleni japán támadás napján a Dickenson a Cable and Wireless Ltd. távközlési vállalat brit munkavállalóit szállította a Midway-szigetekről Oahuba, ahová pont a leghevesebb tűz idején hajózott be.

A háború alatt a Midway-szigetek telekommunikációs rendszere teljesen leállt, a Dickensont pedig átnevezték U.S.S. Kailuára, s a Csendes-óceán déli részén folytatta a korábban megkezdett tevékenységét. A háború befejezése után visszatért Pearl Harbor kikötőjébe, azonban sem az amerikai tengerészet, sem a hajó tulajdonosai nem akarták újra üzembe állítani, így 1946. február 7-én a U.S.S. Kailuát egy amerikai tengeralattjáró megtorpedózta. Oahu szigetétől 32 kilométerre süllyedt el, azonban senki sem jegyezte fel pontos nyughelyét.

"A csendes-óceáni távközlési rendszer kiépítésében betöltött szerepe, valamint a második világháborús tevékenysége folytán a tengerjáró igen fontos szerepet kapott történelmünkben" - mondta Hans Van Tilburg tengerkutató.

A kutatócsapat véletlenül bukkant rá a roncsra tavaly. Nem dőlt el, így kiemelkedett a tengerfenékből, vagyis könnyen észre lehetett venni a szonár segítségével. Mivel szinte minden egyes darabja a helyén volt, még a hajóorron lévő száma, az IX-71 is jól látszott, az azonosítás nem okozott gondot a kutatóknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár