2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

9400 éves leletek Írországból

2003. január 27. 10:48

A leletek a szigetország eddig ismert legkorábbi lakóitól, az első földművelőktől származnak. A több mint tízezer darabos tárgyegyüttesben többnyire kőbalták és pattintott szerszámok találhatók, melyek egy útépítés során kerültek felszínre.

több mint tízezer
A Toome-i út Toomebridge-i leágazásánál, Antrim területén előkerült leletek ritkaságát jelzi, hogy a 9400 évestől a 4500 évvel ezelőttiig terjedő átmenet – mezolitikum (i.e. 7000-3500), neolitikum (i.e. 4000-2500), bronzkor (i.e. 2500-1200) - fázisait képviselik, így egyedülálló bepillantást nyújtanak egy gyűjtögető-vadászó nomád életmódról a földművelővé fejlődő közösség életébe.

Paul McCooey, a feltárást végző 17 tagú Northern Archaeological Consultancy részéről elmondta: "A leletanyagok szerint a földművelés nagyjából kétszáz évvel korábban kezdődött Írország területén, mint korábbi ásatások alapján feltételezni lehetett." Hozzátette: "Ezek az emberek néhány évezreddel az utolsó jégkorszak után érkeztek Írország terültére. Skócia felől az ír tengeren eveztek át bőrrel borított hajókkal.”

Az ásatás során előkerültek egy 12 méter széles ház nyomai is, mely egyértelműen kijelöli a megtelepült életmód lakóhelyi kereteit. Az egykori ház környékén halászatra és gabonatermesztésre utaló leletek jelzik a kultúra fejlettségét. A főzéskor, vallási rituálék során, illetve fürdésre használt gödröket agyag és fa borítás tette vízálló falúvá. Az ásatás egyik legbecsesebb darabja egy kétélű bronzkés, melyet eddig csak képeken tanulmányozhattak az ír régészek.

Az ír régészek kis csapatai már meg is kezdték a zarándoklatot Írország eddig feltárt legkorábbi településéhez, a legelső írországi földművelők lakóhelyére. A tervek szerint a leleteket a helyszínen, Toomeban vagy a belfasti Ulster Museum kiállítóhelyén mutatják majd be a nagyközönségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár