2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Teremtési mítoszokat jelképezhetnek Közép-Amerika piramisai

2011. május 25. 10:35

Az ősi közép-amerikai kultúrák városaiban található piramisok közös teremtéstörténetre utalhatnak, mert a különleges építmények hegyet idéző alakja a világ teremtéskor létrejövő "első hegyet" mintázhatja - véli egy mexikói művészettörténész-restaurátor.

A Nap piramisa Teotihuacánban, a Falifülkék Piramisa El Tajinban, a Feliratok Temploma Palenquében tiszta példái a megszentelt hegy mítoszának - fejtette ki Diana Magaloni Kerpel, a mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeum (INAH) igazgatója, a Six Ancient Cities of Mesoamerica kiállításhoz kapcsolódóan megrendezett konferencián. A mítoszok közös magja szerint egy alapító pár egyesítette erejét, hogy a teremtés során kiemeljen egy hegyet az óceánból.

A mexikói művészettörténész-restaurátor hat ősi település (Monte Alban, Palenque, Teotihuacan, El Tajin, Tenochtitlan, Tlatelolco) tervezését vizsgálva megfigyelte, hogy ezen ősi városok mindegyikében van egy hegy formájú templom, melyeket sokszor barlang vagy forrás fölé építettek, egybevágóan a nahua, maja, zapoték, mixteca teremtési mítoszokkal. Az ősi teremtésmítoszok szerint kezdetben minden sötét és csendes volt, és ezen a helyzeten több hagyomány szerint egy teremtő páros változtatott.

A közép-amerikai civilizációk vallási rendszerét az építészeti és művészeti emlékek ikonográfiája valamint az olyan latin ábécére átírt ősi feljegyzéseknek -mint például a maják szent könyve, a Popol Vuh - köszönhetően sikerült megismerni, megérteni azonban teljességében a mai napig nem sikerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár