2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi elveszett civilizáció otthona lehetett Kuba

2011. május 12. 11:58

Kuba nyugati része egy olyan ősi civilizáció otthona lehetett, ami kulcsszerepet játszott a Mexikói-öböl menti kultúrák fejlődésében. Az elveszett civilizáció megismerése átírhatja a térség történelmét.

Az 1950-es évek folyamán Kuba nyugati partja mentén búvárok és régészek egy olyan ősi civilizáció nyomait találták meg, amely sokkal fejlettebb lehetett, mint az i. e. 900-tól betelepülő taíno-arawak indiánok kultúrája. Elméleteik szerint a feltételezett kubai civilizáció kulturális és gazdasági értelemben vett közvetítő szerepet játszhatott a térségben. Érvelésüket alátámasztja a sziget földrajzi fekvése, amely 144 kilométerre terül el Florida Keystől, és 154 kilométerre a Yucatán-félszigettől.

Az utóbbi évtizedek antropológiai kutatásai is megerősítik a kubai régészek feltevését, amely szerint a szigeten át húzódhatott a civilizációk keresztútja. 2005-ben az Alabama Egyetem kubai régészekkel együttműködésben több helyszínen végzett vizsgálatokat: megállapították, hogy Kuba őslakói tapasztalt földművesek voltak, akik többfajta gyümölcsöt, zöldséget és növényt termesztettek. Kőből is építkeztek, de inkább kis falvakban laktak.

Amíg azonban további összehasonlító régészeti vizsgálatokat nem végeznek a sziget nyugati partjainál, addig nem lehet tisztán látni az ősi kubai kultúra kérdésében. A jövőbeni feltárások nyomán azonban valószínűleg újra kell írni a térség történelmét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár