2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Írország az örökségvédelmen is spórol

2010. december 16. 08:20

Az ír „nadrágszíj-költségvetés” érzékenyen érinti az ország kulturális örökségvédelmét, és kihatással van a turisztikai szektorra is – figyelmeztetett a helyi Örökségvédelmi Tanács.

A világörökségi helyszíneket is felügyelő Örökségvédelmi Osztály jövőre 77 százalékkal kevesebb pénzzel kénytelen gazdálkodni, a nemzeti parkok támogatása a felére esik vissza, míg az Örökségvédelmi Tanács költségvetése 47 százalékos zsugorodást könyvelhet el.

„Nagyon aggódunk az örökségvédelem területét érintő aránytalan megszorítások miatt. A szektor elismeri, hogy hozzá kell járulnia a gazdasági szükségesség diktálta általános megtakarításokhoz, de a múlt héten bejelentett forráselvonások sokkal jobban sújtják az örökségvédelmet, mint a többi érintett területet” – mondta el Michael Starrett, a tanács igazgatója.

„2009-ben három millió látogatónk volt, akik ittlétük alatt 1,9 milliárd eurót költöttek. A turisták 76 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elsősorban a táj és az épített környezet miatt kereste fel az országot, s leginkább a kulturális örökség az, amely az ország különlegességét adja. A jövőre előirányzott támogatás nem lesz elég arra, hogy megvédjük a legszebb épületeinket, s ezzel óriási veszélynek tesszük ki a tájat, az épített örökséget és műkincseinket” – tette hozzá.

A legtöbb írországi megye rendelkezik egy ún. Megyei Örökségvédelmi Tervvel, amelynek a gyakorlatba való átültetése 2004 és 2008 között mindössze alig 6 millió eurót tett ki, miközben általa több mint ezer munkahely jött létre szerte az országban, s ez 30 millió euróval növelte az állam kasszáját – állapította meg Jim Power közgazdász egy szeptemberben napvilágot látott tanulmányában.

„Ezen a ponton még nehéz megbecsülni a megszorítások várható hatásait. Az már most világos: nem leszünk abban a helyzetben, hogy támogatást nyújtsunk a helyi közösségeknek, nem kormányzati szerveknek, magánembereknek, a kisvállalkozásoknak és a helyi hatóságoknak. Ennek következtében nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a területen dolgozók: a régészek, az építészek, a kurátorok és a kutatók is” – vázolta borúsan Starrett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár