2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új igazgató dirigál a bécsi Collegium Hungaricumban

2010. január 3. 15:22 MTI

Elsősorban Pécset, Európa Kulturális Fővárosát kívánja bemutatni Bécsben és Ausztria-szerte Méhes Márton, aki 2010. január 1-től igazgatja a bécsi Collegium Hungaricumot (CH).

Méhes Márton kötődése Pécshez egyértelmű, az ottani egyetemen, majd az ELTE-n tanult. Germanisztikából doktorált. Korábban a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa-program művészeti főigazgatója volt, és ahogy terveiről az MTI-nek beszélt, fontos feladatának tartja Pécs 2010-es eseményeinek bemutatását és az intézet fölkészítését 2011-re, Magyarország EU-elnökségének idejére.

Az új intézetigazgató "vezényelte" első esemény január 7-én lesz a bécsi intézményben, amikor Linz - az idei európai kulturális főváros december 31-ig - átadja a "stafétabotot" Pécsnek osztrák és magyar újságírók előtt. Jelen lesz a rendezvényen Páva Zsolt Pécs polgármestere, Linz küldöttsége, élén a város kulturális vezetőjével, aki a 2009-es év helyettes intendánsa. Méhes Márton tapasztalata szerint a linziek barátilag állnak Pécs mellett, ezzel a dél-dunántúli város erkölcsi támogatást kap programjaihoz, és figyelembe kell venni azt is, hogy Ausztriából érkezik a legtöbb turista Magyarországra, így Pécsre is.

Hivatali idejének kezdetekor másik nagy programja lesz a január 26-án nyíló kiállítás, amelyen az Esterházy Magánalapítvány - először november 26-án, Budapesten kiosztott - művészeti díjasainak munkáit mutatják be. Az eseményen várhatóan jelen lesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter és osztrák kollégája, Claudia Schmied is - tette hozzá a CH igazgatója.

A két indító programnak azért is örül, mert így Pécset nemzetközi környezetben tudja bemutatni, az Esterházy Magánalapítvánnyal pedig megkezdheti a remélhetőleg hosszú távú együttműködést. Az új vezető alapvetőnek tartja, hogy az osztrák partnerekkel már kialakított közös programokat folytassa, és azon lesz, hogy Magyarország támogassa Ausztriának a régióban betöltött kulturális szerepvállalását.

Hosszabb távú tervei közt szerepelnek a magyar EU-elnökség idején a Duna menti országokkal közös programok. A folyó környékén élő népek identitásának mélyítésén akar dolgozni a kortárs művészetek segítségével. Az alap ehhez már megvan: Méhes Márton öt és fél éven át volt a Berlini Collegium Hungaricum igazgatóhelyettese, irányította a németországi magyar évadot, és jó kapcsolatokat alakított ki Baden-Württemberg tartománnyal. Most pedig elődje, Fónagy Zoltán munkáját folytathatja Ausztriában.

A bécsi intézet kapuit még tágabbra akarja nyitni, és olyan programokat akar szervezni, amelyekre igazán kíváncsiak az osztrákok, hogy újabb közönségrétegeket szólíthasson meg. Ebben a törekvésében számít a Bécsben élő magyarokra, akik megsokszorozhatják a programok látogatóinak számát barátokkal, ismerősökkel. "Fontos, hogy jó irányban változzon az osztrákok és magyarok egymásról kialakított képe, mert még sok a torzítás, az előítélet" - tette hozzá Méhes Márton, aki az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem kancellári (főtitkári) székét cseréli föl a bécsi Collegium Hungaricum igazgatói posztjával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár