2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlinbe költözött a Balaton

2009. október 19. 08:44 MTI

Berlinbe költözött szombattól a Balaton. A magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban (CHB) ugyanis megnyílt az a berlini fal leomlásának 20. évfordulójához időzített kiállítás, amellyel Német egység a Balatonnál címmel a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években a magyar tenger partján lezajlott német-német találkozókra emlékeznek.

A kiállítást Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg, és üdvözlő beszédet mondott Brandenburg tartomány parlamentjének elnöke.

Az "ötletgazda" Can Togay János, az intézet igazgatója, továbbá Forgács Péter, a projekt művészeti vezetője egyaránt azt hangsúlyozta: a kiállítás célja, hogy felidézze a német és az európai történelemnek ezt az egészen rendkívüli szakaszát, a hidegháború idején megosztott német nemzet történelmének azon eseményeit, amelyek - kényszerűségből - évtizedeken keresztül a német országhatáron kívül, mégpedig Magyarországon, a Balaton partján zajlottak. A kelet- és nyugatnémet állampolgárok szándékos és véletlen balatoni találkozásai a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években szinte megelőlegezték a fal leomlását és a német újraegyesülést.

A kiállítás szervezése a CHB igazgatójának kezdeményezése alapján a kor tanúihoz intézett felhívásokkal, illetve németországi és magyarországi kutatásokkal 2008 nyarán kezdődött. A német sajtóban megjelent felhívásokkal a kor szemtanúinak történeteit, privát film- és fényképfelvételeit, feljegyzéseit és képeslapjait keresték. A felhívásokra több mint 50 tanú jelentkezett. Az így összegyűjtött személyes történetek - a film- és képanyagok - a német-német kapcsolatok szinte valamennyi területét átfogják, és azokat kiegészítik a magyar és német archívumokban végzett kutatási, illetve az akkori titkosszolgálati anyagok.

A multimédiás kiállítás audiovizuális elemek összeállításához sikerült megnyerni a Privát Magyarország című sorozat alkotóját, a nemzetközi szinten is elismert Forgács Pétert, aki az amatőr filmekből megdöbbentően hiteles történelmi dokumentációkat konstruált. A kiállítás január 15-ig látható a berlini magyar kulturális intézetben. Ezt követően "vándorútra" indul, és annak anyagát több német városban, többek között Cottbusban és Dortmundban, valamint Magyarországon Budapesten és Balatonfüreden is bemutatják.

Az installáció anyagának egy része Németországban már könyv formájában is megjelent.

Forgács Péter filmjei a Vimeón

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár