2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magányos merénylő ölte meg Sztálin ellenfelét

2009. december 3. 11:54

Oroszország kedden korábban szigorúan titkosan kezelt dokumentumokat tett közzé, amelyekből kiderül, hogy 75 évvel ezelőtt Sztálin legfőbb pártbeli ellenfelét egy magányos merénylő ölte meg, és mindez a korábban hitt hatalmas összeesküvés helyett csak ürügy volt a tisztogatások megindítására.

1934. december 1-jén Leningrádban egy Leonyid Nyikolajev nevű férfi meggyilkolta Szergej Kirovot, Sztálin legfőbb pártbeli riválisát. A merénylet után nem sokkal a férfit 13 társával együtt bűnösnek találták a „Leningrád Központ” terrorszervezetben való részvételben, és azonnali kivégzésüket rendelték el. A gyilkosság valódi részletei azonban egész mostanáig a Kreml legszigorúbban őrzött titkai közé tartoztak, így az eset részleteit senki nem ismerte.

Kirov nagyon népszerű volt a pártban és sokan szerették volna a vezetés élén látni; a történészek ezért régóta úgy vélték, hogy Sztálin ölette meg őt. A kedden közzétett dokumentumok azonban arról tanúskodnak, hogy a merényletet egy kiábrándult párttag keserűségből és bosszúból követte el.

Nyikolajevet ugyanis korábban a helyi pártszervezetben nem támogatták, és egy jóval alacsonyabb beosztást javasoltak a számára. Amikor aztán a pártfegyelem megsértése miatt kihajították, a bosszú mellett döntött. Nem fogadta el a számára szívproblémái miatt szükséges szanatóriumi gyógykezelést, és ekkortól nem juthatott hozzá a párttagoknak járó plusz fejadagokhoz sem.

A kutatók szerint az állítólagos összeesküvés, amelyre a most közzétett iratokban semmilyen nyom sincs, adta a precedenst Sztálin számára, hogy megindítsa a tömeges tisztogatások első hullámát. Ez pedig azt jelenti, hogy Kirovot mégsem Sztálin gyilkoltatta meg, ő "csupán" saját céljaira használta fel a tragédiát.

Hasonló elmélettel egyébként 1990-ben már Alekszandr Jakovlev politikus és történész is előállt, és ő is úgy vélte, hogy a gyilkos egy magányos merénylő lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár