2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hős lett Sztálinból az orosz tantermekben

2009. szeptember 17. 18:12

Sztálin öröksége ma is megosztja Oroszországot és a környező régiókat: a Kreml ugyanis több pontos kiigazítaná az 1990-es évek "tévedéseit", és a diktátor sötét tettei helyett a hatalmi politika egykori dicsőségére helyezné a hangsúlyt.

A kormányzati politika elképzeléseibe illeszkedik a legújabb oktatási reform is: ennek során a tankönyvekben Sztálin hőssé magasztosul, aki a második világháborúban megmentette a világot a gonosztól. A Sky News tudósításából kiderül, hogy a diákokat sikeresen befolyásolják ezek a képek, és a legtöbben megbocsájtanák a diktátor hibáit, és büszkék arra, hogy mit tett az országért. Az egyik tanuló szerint "lehet, hogy nem hős, de nagyon jó ember volt".



Az egykori rezsim ma is élő szemtanúi azonban kétségbeejtőnek tartják, hogy a brutális, kegyetlenségekkel teli mindennapok világa mára felmagasztosult, és sokan azt hiszik, hogy ez volt az ország történetének egyik legszebb időszaka. Masha Lipman, a Carnegie Moscow Center tudósítója szerint aggasztó, hogy a kormányzat ilyen irányba befolyásolja az oktatást. Ez persze érthető, hiszen ha a diákok azt tanulják, hogy az elnyomó rendszerek a legjobbak, az könnyen segítheti a hatalmon lévő politikai elitet, és növelheti támogatóik számát is.

Sztálin mítosza egyébként ma is vitatott az országban: egyesek kegyetlen zsarnokot látnak benne, míg mások egy hivatalnokai által megtévesztett, jószándékú atyuskát. A közéletben ennek ellenére manapság egyáltalán nem beszélnek sem a Gulágról, sem pedig az éhínségekben meghalt milliókról. Ez derült ki akkor, amikor egy metrófelirat miatt izzottak fel a kedélyek, és ezt tükrözte egy tavalyi tanári kézikönyv is, amely Sztálint egy sikeres vállalatigazgatóhoz hasonlította.

Oroszország liberális történészei már huzamosabb ideje arra panaszkodnak, hogy visszatáncolás figyelhető meg a sztálini korszak feldolgozásában, illetve hogy újból kezd divatba jönni a dicsőítése annak a bő két évtizednek, amely nem csak a fasizmus fölötti győzelmet hozta meg az országnak. Ezzel párhuzamosan a Medvegyev-Putyin duó vezette kormányzat büntetné a második világháborús érdemek kétségbe vonását is, és felmagasztalnák a Hitlerrel kötött paktumot, amely a nyugati nagyhatalmak árulása miatt jöhetett létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár