2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

75 éves a Bosch hűtéstechnika

2008. április 30. 10:51

Hetvenöt évvel ezelőtt dobta piacra első elektromos hűtőgépeit a Bosch cég, amelynek ezek a bumfordi masinák jelentették a belépőt a konyhatechnikába.

Mai szemmel nézve az 1933 tavaszán forgalomba került ősgépek csöppet sem hasonlítanak hűtőszekrényre: formájuk alapján leginkább négy lábon álló, pontosabban fekvő nagydobra emlékeztettek. Bár több havi fizetésbe kerültek (pontosan 350 birodalmi márkába), űrtartalmuk 60 literrel meglehetősen szerény volt. Ma a hotelszobák minibárjai ekkorák, normál hűtőszekrényt 160 literes térfogat alatt már sehol sem gyártanak.

Bumfordiság ide, kicsiny méret oda: ezek a gépek mégis minőségi ugrást jelentettek a Magyarországon még az 50-es években is megszokottnak számító "jégszekrényekhez" képest. Utóbbiakban nem volt kompresszor, amely a hűtőközeg keringtetését (azaz a belső tér hűtését) végezte: a berakott élelmiszer hidegen tartásáról hatalmas jéghasábok gondoskodtak. Ezeket lovaskocsijából árulta a "jegesember", akinek kurjongatására a pesti háziasszonyok vödrökkel rohantak le az utcára jégtömbökért. Utóbbiak élettartama pár nap volt csupán, így hosszabb távollét (például nyaralás) esetén a jégszekrény alkalmatlan volt az élelmiszerek megőrzésére: a jégtömbök a szekrény mégoly vastag szigetelése dacára is felolvadtak, a belső hőmérséklet elérte a konyháét, az étel (ha volt a szekrényben) megromlott.


Németországban az 50-es évek jelentették az áttörést a villanyárammal működő hűtőszekrények számára: a Bosch domború ajtajú, nagy kilincsű készüléke jóformán a nyugatnémet gazdasági csoda egyik jelképe lett számos háztartásban. A 75 éves jubileum alkalmából a württembergi konszern retro kiadásban dobja piacra az egykori masinát, persze számos technikai újítással. A lakkozott fekete vagy krém színű készüléket borok és hidegkonyhai készítmények tárolásához ajánlja a gyártó. Belül három üvegpolc, két falemezből készült tároló, egy gourmet-box, egy alumíniumból készült palacktároló található, az ajtó faberakással készült. A 184 liter hasznos térfogatú masina évi 122 kWh áramot fogyaszt, ára sem piskóta: 2089 euró (540 ezer Ft).

A modern dizájn csúcsát a Boschnál jelenleg a színes üvegajtajú berendezések jelentik. Ezeknek a hűtő- és fagyasztószekrényeknek a frontlapja üvegből van, amelynek belső oldalára bonyolult eljárással hordanak fel festéket. Az üvegajtó kerete eloxált alumíniumból készül, kiemelkedve az üveg síkjából. A keret fogantyúként is szolgál, így nyitáskor és csukáskor az üvegajtó mentes marad az ujjlenyomatoktól. A 185 cm magas üvegfrontot csak egy monitor töri meg: ezen szabályozható elektronikus úton a beltér hőmérséklete, illetve különböző információk olvashatók le róla. A hűtőtér térfogata 221, a fagyasztóé 66 liter. Az állandó hőmérsékletről multi-airflow rendszer gondoskodik, a zöldségtároló rekesz páratartalma külön szabályozható, a leolvasztás automatikusan történik, a teljes belső felület antibakteriális bevonatú. Az A+ energiaosztályba sorolt masina - tartozékokkal együtt - 1259 euróba (320 ezer Ft) kerül.

(Múlt-kor / MTI-Panoráma - Dorogman László)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár