2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iszlám mozgalom a holokauszttagadás ellen

2009. március 28. 10:48 MTI

Európa és arab-iszlám világ több mint kétszáz személyisége jelenlétében indították útjára pénteken a párizsi UNESCO-palotában az Aladin programot, amelynek keretében többek között arab, perzsa és török nyelvű művek terjesztésével a holokauszt tagadása ellen kívánnak küzdeni.

"Az arab-muzulmán világ egyes szűk, de befolyásos köreiből áradó holokauszttagadási hullám láttán úgy döntöttünk, hogy először arab, perzsa és török nyelvű művekkel segítünk a soával (holokauszttal) kapcsolatos hiteles tájékoztatás hiányán" - mondta beszédében David de Rothschild, a Soá Emlékalapítvány elnöke.

Az alapítvány megállapította, hogy elszaporodtak a holokausztot tagadó arab és perzsa nyelvű honlapok. Az iráni elnök kijelentése és a Mohamed-karikatúrák után pedig ezek már nem csupán Izrael állam legitimitása tagadásának eszközei lettek - mondta korábban Anne-Marie Revcolevschi, az alapítvány egyik vezetője. Az alapítvány által négy éve kezdeményezett program ingyen hozzáférhető ötnyelvű internetes oldalon mutatja be "egyszerűen és tárgyilagosan" a soá történetét, a judaizmust és a zsidó-muzulmám kapcsolatok történetét.

A program keretében internetes könyvtárat nyitottak a www.aladdinlibrary.org címen, amelyben arab, perzsa és rövidesen török nyelven is elérhetőek lesznek az alapítvány által alapvetőnek ítélt művek: Anne Frank naplója, Primo Levi Se questo e un uomo (Ember ez?), Philippe Burrin svájci szerző Hitler et les Juifs (Hitler és a zsidók) és Shlomo Venezia Sonderkommando című művei.

A terv egyik atyja, Jacques Chirac volt francia elnök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyesek Európában azt mondhatják: a soá nem az ő történelmük, hanem a zsidók történelme, az ő problémájuk. "Harcolnunk kell az emlékezet ezen apartheidje ellen" - hangsúlyozta Chirac. A program több más támogatójának, közöttük Abdoulaye Wade szenegáli elnöknek, az Iszlám Konferencia elnökének beszéde után a résztvevők "lelkiismereti" felhívást tettek közzé, amelyet a kétszáz személyiség már aláírt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár