2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Készítőik elképesztő vakmerőségének állítanak emléket a 19. századi tornádófotók

2020. június 2. 17:05 Múlt-kor

A tornádófotózás veszélyei nyilvánvalóak, azonban meglepő módon már akkor akadtak erre példák, amikor a fényképkészítés még rendkívül körülményes folyamat volt. Az alábbiakban látható néhány emlék a tornádófényképezés hőskorából, a 19. század végéről.

A fényképezés a tornádók és más szélsőséges időjárási jelenségek kutatóinak egyik leghasznosabb eszköze.

Az állóképek aprólékos vizsgálata, illetve a mozgóképek türelmes fotogrammetriás (kép alapján történő méréses) elemzése rengeteg értékes információval szolgál a tudomány számára a tornádók felépítéséről és a bennük, illetve körülöttük zajló légmozgásokról.

A szakfolyóiratok cikkei, a tankönyvek és az ismeretterjesztő kiadványok is rendszerint a tornádókról készült képekkel tudják kiváltani a legnagyobb érdeklődést a légköri jelenségek tudományos kutatása iránt.

Tornádót fényképezni vagy filmezni ma sem kockázatmentes feladat, azonban a fotográfia hajnalán, a 19. században nagyon kevesen merészelték akár csak megkísérelni is.

A korai üvegnegatívos fényképezőgépeket fel kellett állítani egy stabil pozícióba, meg kellett bizonyosodni a megfelelő fényviszonyokról, és – mivel közelítő funkció ezeken az eszközökön még nem létezett – gyakran egészen közel is kellett menni a félelmetes légörvényekhez, melyek pusztító útvonala ritkán jelezhető előre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A.A. Adams fotója a Kansas állambeli Garrettre 1884. április 36-án lesújtó tornádóról (kép forrása: Vintage Everyday / Kansas Historical Society)Clinton Johnson fényképe egy észak-dakotai tornádóról, 1895. (kép forrása: Vintage Everyday / Library of Congress)Thomas Croft fényképe az Oklahoma Cityre 1896. május 12-én lecsapó tornádóról (kép forrása: Vintage Everyday /  DeGolyer Library, Southern Methodist University)Thomas Croft fényképe ugyanarról a tornádóról (kép forrása: Vintage Everyday /  University of Tulsa Special Collections and University Archives)„Oklahomai ciklon”, 1898. (kép forrása: Vintage Everyday / Library of Congress)Tornádó az Oklahoma állambeli Ponca City-nél, 1890-es évek (kép forrása: Vintage Everyday /  Library of Congress)D.S. Camp stereoszkópos felvétele egy tornádó által végzett pusztításról a Connecticut állambeli Wallingfordban 1878. augusztus 9. (kép forrása: Vintage Everyday /  New York Public Library)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár