2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci múlttal küzdenek a német Korán-kutatók

2008. január 31. 12:00

Németországban újra előkerült a Korán ősi kéziratait őrző fényképgyűjtemény, a szenzációt méltató nyilatkozatokban azonban az európai Korán-kutatásokkal kapcsolatos viták is feléledtek.

A német Korán-kutatás fénykora

A tekercsek

1944. április 24-én az angol légierő lebombázta a müncheni Bajor Tudományos Akadémiát. A 16. században épült és korábban jezsuita kollégiumként működő épületben a Korán kéziratairól készült fényképeket őrizték. A 45 tekercs filmet még a háború előtt gyűjtötték össze, hogy megvizsgálhassák az arabok szent könyvének fejlődését. A háborús pusztítás azonban meghiúsította a kutatásokat. Anton Spitaler, az Akadémia egyik arab tudósa mindvégig azt állította, hogy a fényképek elvesztek.

A náci Németországban elhurcolták az ősi arab szövegekkel foglalkozó zsidó kutatókat, árja kollégáikat pedig arra kényszerítették, hogy tudásukat a háború szolgálatába állítsák. A Közel-Kelet kutatói ezért hírszerzőként, vallatóként vagy nyelvészként dolgoztak. Anton Spitaler a 845. számú német-arab gyalogsági zászlóaljnál, a nácikat támogató önkéntes arab egységnél volt tolmács.

A férfi azonban mindvégig hazudott: a fotók megmenekültek, és 60 évig Spitaler őrizte őket "Azt mondta, eltűntek. Meg akart szabadulni tőlük" - állítja Angelika Neuwirth, a 2003-ban elhunyt Spitaler egykori tanítványa. A kollégák csak találgatni tudnak, miért rejtegette ilyen hosszú ideig ezt a tudományos kincset. Neuwirth, a Berlini Egyetem arab tanszékének professzora most szeretné feléleszteni a háború miatt abbamaradt, nagy hagyományokra visszatekintő német Korán-kutatásokat.

A német tudósok a 19. században élen jártak az ősi szövegek kutatásában. Munkájuk forradalmasította a keresztény és zsidó szent szövegek megértését. A buzgó hívők közül azonban sokan nem nézték jó szemmel a szerintük szent igazságokat tartalmazó szövegek vizsgálatát. A Korán tanulmányozása merész elméletek és keserű viszálykodások okozója lett, még az iszlám forradalom vádja is felmerült. Az iszlám szent szövegek nyugati módszerekkel történő kutatása próba elé állítja az iszlám közösséget, mennyire képes a saját hagyományain kívül eső gondolkodást elfogadni és befogadni.

Neuwirth

A Korán a muzulmánok szemében Isten szava, amelyet a 7. században élt Mohamed prófátának nyilatkoztatott ki. Hitük szerint a szöveg nem változott az évszázadok során. A Korán "hibátlan" és eredetije egy mennyben őrzött "múlhatatlan táblára" van feljegyezve, szövege megkérdőjelezhetetlen. A kutatás gyakran foglalkozik nyelvészeti kérdésekkel és szövegelemzéssel, ám a szakértőknek óvatosan kell eljárniuk, mivel az elmúlt években többször is az iszlám, a szent szöveg és Mohamed próféta meggyalázásával vádolták őket.

Egy Észak-Németországban élő kutató, Christoph Luxenberg jelenleg is álnév alatt ír, mivel a Koránról vallott nézeteit a muzulmánok provikációnak tekintik. Szerinte a Korán egyes részei nem is arab, hanem szír nyelven íródtak. A Korán által az iszlám mártíroknak ígért "szüzek" valójában csupán "szőlők". A megoldás azonban igen bonyolultnak ígérkezik: a Korán legkorábbi kézirata a 700 körüli időkből származik, és olyan arab írással készült, amelyet igen nehéz megfejteni, ezért több olvasat is lehetséges.

A müncheni archívum felügyeletével megbízott Neuwirth nem osztja radikálisabb kollégái véleményét. Célja nem az iszlám kétségbe vonása, inkább a Korán iránti figyelem felkeltése, bár mindkettő tabutéma. Szerinte még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a kéziratokkal kapcsolatban, hiszen a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia által finanszírozott kutatás 18 évig, sőt tovább is eltarthat.

A müncheni archívumot a kezdetektől rejtély és balszerencse vette körül. Alapítója egy különös hegymászó balesetben vesztette életét 1933-ban. Utódja repülőszerencsétlenség áldozata lett 1941-ben. Az őket követő Anton Spitalernek szerencsésebb sors jutott, 93 évet élt. A korábban szivardobozokba, műanyagtálcákra és süteményes dobozokba rejtett filmtekercsek egy berlini széfbe kerültek.

A kéziratokról készült fotók az elsők egy számítógépes adatbázisban, amely Neuwirth szerint hozzájárul az iszlám szent könyve történetének megismeréséhez. A kutatások révén meg lehetne jelentetni a Korán első "kritikai kiadását", amely képet adhatna arról, hogyan is nézett ki az eredeti szöveg, és milyen átfedések vannak a Bibliával, és más keresztény, zsidó szövegekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár