2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakozásra utasítja holokauszttagadó püspökét a Vatikán

2009. február 5. 11:47 MTI

A Vatikán szerdán nyilatkozatban szögezte le, hogy a holokauszttagadó kijelentéseivel botrányt kavaró tradicionalista püspöknek, Richard Williamsonnak vissza kell vonnia álláspontját, mielőtt teljesen befogadnák a római katolikus egyházba.

A Vatikán egyúttal közölte, hogy XVI. Benedek pápának nem volt tudomása Richard Williamson püspök nézeteiről, amikor január 21-én hozzájárult ahhoz, hogy feloldják a Williamsonra és a Szent X. Pius Testvériség papi társaság további három őskonzervatív püspökére két évtizede kimondott kiközösítést. A nyilatkozatot a Vatikán államtitkársága (kormánya) adta ki egy nappal azután, hogy Angela Merkel német kancellár a holokauszttagadás egyértelműbb elutasítására szólította fel a katolikus egyházfőt.

"Williamson püspöknek, ahhoz, hogy beiktassák őt püspöki funkcióiba az egyházon belül, teljesen egyértelműen és nyilvánosan el kell határolódnia a Soára (a zsidó holokausztra) vonatkozó álláspontjától, amelyről a Szentatyának nem volt tudomása, amikor a kiközösítést feloldották" - áll a nyilatkozatban. A Vatikán államtitkársága ezen felül a Szent X. Pius Testvériség elismerésének "elengedhetetlen feltételéül" szabta, hogy a tradicionalista papi társaság egésze is "a jövőben teljes egészében elfogadja a II. vatikáni zsinat", valamint az azt követő pápák tanításait.

Két nappal rehabilitációjának január 24-i közzététele előtt Williamson egy svéd televízióban tagadta a II. világháborús náci haláltáborok gázkamráinak létezését. A brit születésű, de jelenleg Argentínában élő püspök néhány nappal később bocsánatot kért a pápától az általa kavart viharért, de nem vonta vissza kijelentéseit, melyek szerint "a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének", s a nácik "nem hatmillió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, és egyiküket sem gázkamrában".

A vatikáni rendelet által kiváltott tiltakozások arra késztették XVI. Benedek pápát, hogy január 28-i általános audienciáján ismét felemelje szavát a holokauszt tagadása ellen, továbbá "teljes és vitathatatlan szolidaritását" fejezte ki a zsidósággal. Egyértelművé tette, hogy Williamson kiközösítésének feloldásával nem válik elfogadhatóvá a zsidóság elleni népirtás tagadása.

Angela Merkel német kancellár azonban kedden úgy ítélte, hogy a pápának ez a tisztázó állásfoglalása nem elegendő. Szavaira reagálva Federico Lombardi vatikáni szóvivő kijelentette: a pápa "világosabban el sem ítélhette volna" a holokauszttagadást. Kedd esti közleményében Lombardi lezártnak tekintette a Vatikán részéről a "tisztázás" ügyét, s hasonlóan nyilatkozott előzőleg Tarcisio Bertone bíboros, "kormányfő" is.

Williamsont és három másik püspököt 1988-ban közösítették ki a római katolikus egyházból, amiért elfogadták a püspöki kinevezést a néhai ultrakonzervatív főpaptól, Marcel Lefebvre-től, a Szent X. Pius Testvériség alapítójától, aki szembehelyezkedett a II. vatikáni zsinat fontos reformlépéseivel, köztük a katolikusok és zsidók közötti megbékéléssel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár