2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálták az ókori üvegmozaikot

2008. február 4. 09:00

Eredeti szépségében állítottak helyre Izraelben egy 1400 éves üvegmozaik-panelt, amelyet korábban a Földközi-tenger közelében találtak meg.

A mozaikot 2005-ben, a Földközi-tengeri ókori város, Caesarea közelében fedezték fel. A település a római-kori, bizánci, valamint a keresztes hadjáratok-korabeli romok miatt vált ismertté.

A palota, amelyben felfedezték, a 6. század végén, vagy a 7. század elején, a bizánci korban tűzvész során pusztult el. A régészek az épület eredeti padlójának feltárása során bukkantak a rajta heverő mozaikpanelre. Az Izraeli Régészeti Hivatal szerint a mozaik egyedülálló a maga nemében, köszönhetően jó állapotának, és korának. A ragyogó, aranyozott munka keresztény eredetre utal.

Egyedülálló lelet, műremek - hangsúlyozta Joseph Patrich, a jeruzsálemi Héber Egyetem régész professzora. A tudós magyarázata szerint a mozaik azért maradhatott fenn eredeti állapotában, mivel a panel "arccal" került a földre, s így zöld, kék és arany színekben pompázó eleje nem sérült a törmeléktől.

Miután egy kockázatos művelet során a mozaikot elmozdították a földről, a restaurátoroknak évszázadok mocskát kellett eltávolítaniuk, ahogy a tűzvész okozta károsodást is helyre kellett állítaniuk.

A mozaik rendkívül értékes, mivel az egykori művészek kétféle üvegdarabkákból alakították ki a mintát. Egyrészt aranyozott üvegdarabkákat használtak, másrészt hagyományos, több színben játszó opálos fényű üvegcserepeket, amelyek általánosan elterjedtek voltak mozaikkészítésnél. A cserepek kétféle motívummá rendeződnek: kereszteket és nyolcrészes rozettákat formáznak.

A palota egykori tulajdonosa ismeretlen, ahogy az épület története, valamint a mozaikpanel eredeti rendeltetése is. Az egyetlen, amit lehet tudni, hogy valamikori lakói a jelek szerint keresztények lehettek - mutattak rá a szakértők.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár