2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angol uralkodóház kitagadott náci kuzinja

2007. december 20. 12:00

Erzsébet királynő és Fülöp herceg az idén ünnepelték 60. házassági évfordulójukat. Az 1947-es ünnepi esemény azonban csaknem kútba esett Fülöp herceg német rokonsága miatt.

Botrányok és családi perpatvarok

Ilyen volt Károly Edward herceg is, Viktória királynő unokája, a térdszalagrend lovagja, királyok és uralkodók első unokatestvére, német herceg, aki a németek oldalán harcolt, a háború végén amerikai hadifogolytáborba került, és akit királyi rokonai megtagadtak, hazája pedig árulónak bélyegzett. Tragikus sorsáról nemrég egy dokumentumfilmet készítettek, amelyet a gyémántlakodalmi ünnepségek idején mutattak be.

A Westminster-apátságban tartott hálaadó istentiszteleten a királyi család kevésbé ismert tagjainak egy kisebb csoportja is részt vett. Jelenlétük azt jelezte, hogy Erzsébet és Fülöp 60 éve kötött házasságát távolról sem fogadta mindenki örömmel. Az erre utaló bizonyítékokat még mindig szigorúan őrzik, de néhány jel arra mutat, hogy az esküvő csaknem elmaradt. A kis csoportot a média `Fülöp herceg távoli német rokonságának` nevezte. A rokonság stimmel, de hogy távoliak lennének, az már nem. Fülöp unokahúgairól és unokaöccseiről van szó, három nővérének gyermekeiről. 1947-ben Fülöp testvérei nem kaptak meghívást az esküvőre, mivel férjeik német tisztek voltak, néhány esetben szoros náci kapcsolatokkal.

A 60. évfordulón

Fülöp legfiatalabb nővére, Sophie hannoveri hercegnő Christoph-hoz, Hasse-Cassel hercegéhez ment feleségül, aki SS ezredesként Heinrich Himmler vezérkarához tartozott, majd a Hermann Göring parancsnoksága alatt álló biztonsági szolgálat vezetője lett. Legidősebb fiúknak Hitler tiszteletére a Karl Adolf nevet adták. Christoph bátyja, Fülöp, Hasse-Cassel hercege 1930-ban belépett a náci pártba, és 1933-ban Hesse kormányzója lett, később pedig összekötőként működött Hitler és Mussolini között.

A királynő férje, Fülöp herceg eredeti neve is Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg, ehelyett azonban az angolosabb Mountbatten nevet használja. Annak ellenére, hogy az Erzsébettel kötendő házasságot Fülöp nagybátyja, Lord Mountbatten ügyesen egyengette, és Erzsébet teljesen belehabarodott a magas, szőke hercegbe, a kapcsolatot a legmagasabb körökben kezdettől hevesen ellenezték. A tiltakozók vezetője Erzsébet királyné, Fülöp leendő anyósa, a később igen kedvelt anyakirálynő volt.

Erzsébet utálta a németeket, mivel egyik bátyja, Fergus Bowes-Lyon kapitány, az első világháborúban esett el a nyugati fronton. Ellenérzése csak fokozódott, amikor a második világháború idején végiglátogatta a lebombázott angol városokat. És most itt volt a lánya, aki csupán két évvel a Harmadik Birodalom legyőzése után feleségül készült menni egy herceghez, akinek német vér csörgedezik az ereiben, akinek a testvérei mind németekkel kötöttek házasságot, és akinek a sógorai Hitler oldalán harcoltak.

Az esküvő mégis összejött

Erzsébet tisztában volt azzal, hogy a háború után igencsak erőre kapott az angliai republikanizmus. Úgy vélte, hogy a házasság veszélyt hordozhat, és eszébe juttathatja az embereknek, hogy az ő férje is német származású, a Hannover-ház tagja, és saját anyósa, Mária királyné is német hercegnőnek született. "Erzsébet királyné ellenezte a házasságot. Nem bízott a Mountbatten családban, és úgy érezte, hogy a lányának egy angol herceghez kellene hozzámennie. Erősen lobbizott a házasság ellen. Véleménye szerint Fülöp olyan jóképű volt, hogy lánya nem látott a külső mögé" - mondta Lady Hardinge of Penshurst, a királyné barátnője.

Végül erős fenntartásokkal, de a királyi szülők beleegyeztek a házasságba, és megkezdődhettek az előkészületek. Fülöp testvéreit és sógorait teljesen kizárták azokból, egyedül anyja, Alíz hercegnő kapott meghívást az esküvőre, de őt is megkérték, hogy ne abban a szürke apácaruhában jelenjen meg, amelyet azóta hordott, mióta biszexuális férje, András görög herceg, faképnél hagyta egyik szeretője kedvéért.

De Fülöpnek volt egy unokatestvére, az angol születésű Károly Edward herceg, akinek botrányos élete mindennél jobb ellenérvet szolgáltatott a házasság ellenzői számára. Az esküvő idején a férfi teljes elszigeteltségben és kegyvesztettségben élt, királyi rokonai kitagadták, Anglia pedig árulóként tekintett rá. A Channel 4 dokumentumfilmje az ő tragikus életét követi nyomon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár