2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Világtörténelem színesben

2007. november 30. 13:00

Új kiadásban került a boltok polcaira a sokak által ismert és kedvelt Emberiség krónikája: a kötet külsejében és tartalmában megújulva igazodott a kor követelményeihez.

A kötet igen sokat vállalt: az emberiség történelmének átfogó történetét olvashatjuk i.e. 3000-től napjainkig, pontosan 2006. december 31-ig: szóban, képben, térképekkel. A nagy horderejű, súlyos következményekkel járó történelmi korszakokról 30 tanulmány számol be - kétoldalas világ-és régiós térképekkel. A világtörténet a kijelölt mérföldkövek mentén több mint 1000 színes cikkben, szemléletesen és ismeretekben gazdagon áll össze. A cikkeket több mint ezer, gondosan kiválasztott, többségében színes kép, ábra, rajz és fotó illusztrálja.

A politika, a tudomány, a gazdaság és a kultúra számos egyedi aspektusát szócikkekben, keretes írásokban megjelenő magyarázatok árnyalják, a történelem kimagasló személyiségeinek rövid életrajzával kiegészítve. A kötetben olvashatunk a hétköznapi élet kiemelkedő eseményeiről, valamint a történelmi esszék mellé fogalommagyarázatokat, részletes tárgy- és névmutatót is kapunk. Az egyes történelmi korszakokat eseménynaptár, jól kezelhető, 4000 bejegyzésből álló kronológia segíti.

A könyv már régen túllépett az első magyar kiadások gyermekbetegségein és Glatz Ferenc hangzatos bevezetőin: a kötetben található esszék részletesen és igényesen elevenítik meg az adott korok világát. A szövegtől elválasztott kronológia igencsak ötletes és könnyen áttekinthető, és a terjedelmi korlátok miatt talán a részletességet sem lehet számon kérni a könyvön. A hasonló formában magyarított művek többsége hadilábon áll a magyar helyesírás és átírás szabályaival, ám Az emberiség krónikája fordítóit és lektorait dicséret illeti a hibátlannak tűnő szövegért és a szerkesztés bravúrjaiért.

"Az eredmény igen széles spektruma az emberiség nagy pillanatainak - és az embertelenség sötét korszakainak, a merész, felfedező ember szellemi szépségének és csúfos kudarcainak. Talán sikerül az értelmet a múlt összes ellentmondásával, vívmányával élesebbé, világosabbá tenni, hogy egyúttal a jövő is tisztábban körvonalazódjék. A könyv végén a röpke pillantás a harmadik évezred kezdeteire reményeink szerint megkönnyítheti az utat a holnapba."

Kinek ajánljuk: azoknak, akik még csak most fedezik fel a történelmet, vagy akik korábban nem jegyeztek meg mindent. Az enciklopédikus igényű összefoglalás ideális ajándékkönyv, illetve hasznos segédanyag lehet érettségihez és felvételihez egyaránt.

Az emberiség krónikája. A magyar kiadást szerk.: Gyulay Zoltán-Karádi Ilona. Alexandra Kiadó-Helikon Kiadó. Bp., 2007. 696 o. 14990 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár