2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A vízalatti világörökséget védi az UNESCO

2007. november 26. 08:00

Meg kell őrizni a vízalatti világörökséget - hangsúlyozza az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, kulturális és tudományos szervezete Párizsban kiadott felhívásában.

A hajóroncsok és más vízalatti (tengeri és édesvízi) kulturális kincsek számára mind nagyobb veszélyt jelent a víz alatti technológia fejlődése, aminek eredményeként ma már olyan régészeti-kulturális értékeket is el lehet érni, amelyek évszázadokon át háborítatlanul hevertek a mélyben - hívja fel az érintettek figyelmét az UNESCO.

A szöveget Francoise Riviere, a szervezet kulturális igazgatóhelyettese ismertette a szervezet párizsi székházában rendezett sajtóértekezleten. Riviere asszony kifejezte reményét, hogy még az év vége előtt hatályba lép a vízalatti kulturális örökség védelméről szóló nemzetközi egyezmény. Ahhez az szükséges, hogy addig 20 aláíró ország ratifikálja, ami valószínűnek tűnik. Az egyezmény a földi kulturális örökségről szóló konvencióhoz hasonlóan tartalmazza az e kincsek védelmében követendő eljárásokat, követelményeket.

A fontos elvek közé tartozik, hogy a leleteket lehetőleg helyben kell megőrizni, esetleg vízalatti múzeumok létesítésével. A megállapodás tiltja a vízalatti kulturális örökség kereskedelmi célú kiaknázását, ami, jegyezte meg az igazgatóhelyettes, "igen fontos pont a kincsvadászok özönével szemben".

A nemzetközi egyezmény jelentős joghézagot szüntet meg, kötelezővé téve a lelőhelyek védelmét és azt, hogy csak a vízalatti régészet szakértői tárhassák fel azokat - a szabályozás hiánya eddig elősegítette a tiltott kereskedelmet, a leletek kifosztását, a titkos ásatásokat. Francoise Riviere asszony azonban hozzátette, hogy a megállapodás nem szabályozza a tulajdonjogot.

Spanyolország és Portugália, amelyek számára a megállapodás eszközt jelent a partjaik körül elsüllyedt armadák megőrzésére, az elsők között iktatták törvénybe a megállapodást, viszont Franciaország és az Egyesült Államok - jegyezte meg az UNESCO illetékese - "még csak alá sem írták". Az UNESCO becslése szerint az óceánok mélyén mintegy 3 millió hajóroncs nyugszik, de az egyezmény kiterjed az olyan vízalatti régészeti emlékekre is, mint amilyenek az alexandriai öbölben találhatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár