2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Szlovák helységnevek lesznek a szlovákiai magyar tankönyvekben

2007. november 21. 10:00

Ján Mikolaj oktatási miniszter utasítást adott mindazon tankönyvek átírására, amelyben eddig csak magyar nyelven tüntették fel a szlovákiai helységneveket.

A szlovákiai magyarok több hazai és nemzetközi egyezményben rögzített nyelvhasználati jogaival ellenkező szándékot a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a magyarok status quojának megőrzéséről többször elhangzott ígéretek megszegésének tekinti. A pozsonyi kormányfő nem egyszer kijelentette: a magyarok jogai nem csorbulnak.

Forrás: EPA

A múlt heti látogatás

Szigeti László, az MKP parlamenti képviselője, a korábbi kormány oktatási miniszterének, Marek Madaricnak televíziós vitaparnere emlékeztetett arra, hogy a készülő intézkedések ellentétesek a kisebbségvédelmi keretegyezmény, valamint az európai kisebbségek nyelvi jogait biztosító európai charta - Szlovákia által is ratifikált - rendelkezéseivel. Ezért ha a szlovák kormány nem tesz le a jelzett törekvéseiről, az MKP az európai intézményeknél keres jogorvoslatot.

"Mindez úgy káosz, ahogy van" - mondta az MTI érdeklődésére Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, utalva arra, hogy "Szlovákiában szinte mindennapi jelenség, hogy a kormánykoalíció képviselőnek nyilatkozatai és a valóság között igen súlyos ellentmondások vannak. A legfrissebb bizonyítéka ennek az, hogy míg a miniszterelnök, Robert Fico és a helyettese, Dusan Caplovic megígéri, hogy a magyar tankönyvekben az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kisebbségek nyelvén lehet használni a magyar történelmi helységneveket, az oktatási miniszter vasárnap a közszolgálati televízióban ezt megcáfolja, mert a maga részéről ezt elfogadhatatlannak tartja" - mondta a zavaros és ellentmondásos értelmezések kapcsán Csáky.

"Úgy gondoljuk, hogy a kormánykoalícióban rendnek kellene lenni, tisztázni kellene, melyik a mérvadó vélemény. Az oktatási miniszter jelezte megközelítés számunkra kategorikusan elfogadhatatlan" - így Csáky. Az MKP elnöke a külügyminiszter kettős helységnévjelöléssel (szlovákul és zárójelben magyarul) kapcsolatos ígérete és Mikolaj bejelentése közötti ellentmondást mindaddig nem kívánja értelmezni, amíg a szlovák kormány a vonatkozó szándékát írásban, kormányrendelet formájában nem teszi le az asztalra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár