2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brezsnyev kitartásra buzdította Nixont

2007. október 30. 18:00

1974 augusztusában, amikor Richard Nixon már a lemondáson gondolkodott, Leonyid Brezsnyev szovjet vezető egy titkos üzenetben morális támogatásáról biztosította az amerikai elnököt

Moszkva először igen kis jelentőséget tulajdonított a Watergate-ügynek, ám ahogy a botrány egyre jobban erősödött, a Politbüróban komoly aggályok merültek fel, hogy az árthat a szovjet-amerikai kapcsolatoknak is - derül ki az iratokból. Anatolij Dobrinyin nagykövetet ezért hamarosan arra utasították, hogy azonnal találkozzon titokban az amerikai elnökkel, hogy tolmácsolja neki Brezsnyev támogatását.

Dobrinyin feljegyzései szerint Brezsnyev azt üzente az amerikai vezetőnek, hogy "minden bizonnyal sokan vannak, akik szerint nem bírja a nyomást és megtörik, ám önnek nem lehet szándékában megadni nekik ezt az elégtételt".

Válaszában Nixon lassan és megfontoltan válaszolt, ugyanis szerinte "az összes külföldi, és szövetséges vezető közül egyedül az ő (azaz Brezsnyev) szavai tartják benne a lelket" - írta a nagykövet. Nixon egészen odáig ment az ügyben, hogy 1974-re egy találkozót szervezett Brezsnyevvel Moszkvába, ám ekkorra már meg voltak számolva Fehér Házban töltött napjai, és augusztusban le is mondott.

Az egyedülálló kapcsolat kezdetei 1969-re nyúlnak vissza, amikor a nagykövet arról számolt be feletteseinek, hogy az amerikai elnök a konfrontáció helyett inkább a békés megoldások híve lenne. Bár Dobrinyin szerint a fennálló ellentéteket Nixon sem hidalhatta át teljesen, táviratában mégis annak a meggyőződésének adott hangot, hogy bár az elnök is az amerikai érdekek kiharcolásának híve, a kompromisszumképes ügyekben mégis lehetőség lesz vele tárgyalni.

David Geyer, az iratokkal foglalkozó amerikai történész szerint a most bemutatott dokumentumok egy példátlan hidegháborús kapcsolatot érzékeltetnek, és a másik szuperhatalom szemszögéből biztosítanak egyedülálló bepillantást az amerikai belpolitikai helyzetbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár