2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Bronzkori kincstárat találtak Baks mellett

2007. október 15. 15:00

Tizennégy finoman díszített aranykarikából és csaknem nyolcszáz bronztárgyból álló késő bronzkori leleltet találtak a régészek a Csongrád megyei Baks közelében.

Az intézet másfél éve kezdett kutatási programjában azt vizsgálja, hogy a késő bronzkori kincsek, a nagy értékű fegyverek, ékszerek és eszközök miként kerültek a földbe - mondta az ásatást vezető szakember a lelelteket bemutató sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI
A hatvanas évek közepe óta ismert baksi lelőhelyen a Kárpát-medence Tiszától keletre fekvő területein elterjedt Gáva-kultúra jelentős települése feküdt az időszámításunk előtti 12-10. század között - tette hozzá az adjunktus. A szakember 2006-ban egyetemi hallgatókkal bronztárgyak töredékeire bukkant a felszínen, ekkor döntötték el, hogy 2007-ben egy kisebb hitelesítő ásatást végeznek a lelőhelyen, a 28 hektáros területet pedig fémkereső műszerekkel centiméterről centiméterre, szisztematikusan átvizsgálják.

Forrás: MTI
A hitelesítő ásatás nem várt gazdagságú leletanyagot hozott felszínre, többek között egy apró agyagedénykében tizennégy darab, finoman díszített arany hajkarikát - közölte a szakember. A régészek a lelőhelyen két bronzkincs-együttest és csaknem nyolcszáz szórvány bronztárgyat találtak. A legszebb leletek egyike egy díszített pengéjű, tömör markolatú bronzkard négy összeillő darabja volt, de szép tokosbaltákat, lószerszámokat és számos eszköztöredéket is sikerült összegyűjteniük.

Forrás: MTI
V. Szabó Gábor elmondta, a kutatást többek között az tette sürgetővé, hogy a kilencvenes évektől kezdődően Magyarországon kincsrablók kezdtek el kutatni őskori lelőhelyeken bronztárgyak után. A nyugat-európai műkincspiacon a Kárpát-medencei míves bronztárgyaknak igen magas áruk van, ami sokakat arra ösztönöz, hogy fémkereső műszereikkel az ilyen korú lelőhelyeket fosztogassák.

Forrás: MTI
Számos gazdag, fémedényeket és fegyvereket tartalmazó bronzkincset csempésztek ki az országból már eddig is, noha a törvény tiltja és börtönnel bünteti a régészeti lelőhelyek kirablását - mutatott rá az ásatást vezető szakember.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár