2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kárpótlást kapnak a zsidó gettók kényszermunkásai

2007. szeptember 21. 10:00

Egyszeri kétezer eurós kárpótlást igényelhetnek Németországtól azok a túlélők, akik a náci rezsim zsidó gettóiban végeztek kényszermunkát.

Becslések szerint az intézkedés mintegy 50 ezer embert érint, akik kárigényüket azonnal benyújthatják a rendezetlen vagyonjogi kérdések bonni hivatalához (BADV). A német kormány gyors és bürokráciamentes megoldást szeretne biztosítani - mondta Ulrich Wilhelm.

 
A gettókban végzett kényszermunkáért járó egyszeri kárpótlás nem függ azoktól a korábbi kárpótlásoktól, amelyeket az áldozatoknak esetleg már kifizettek az abból származó szenvedésekért, hogy gettóba kényszerítették őket.

Júniusban a náci hadiipar rabszolga- és kényszermunkás áldozatainak kárpótlásával megbízott német alapítvány bejelentette, hogy befejezte tevékenységét, miután csaknem 4,4 milliárd eurót folyósított közel 1,7 millió túlélő áldozatnak és örököseiknek több mint száz országban.

A mostani egyszeri kifizetésre azok jogosultak, akiket "a (Harmadik) Birodalom által ellenőrzött területeken arra kényszerítettek, hogy gettókban éljenek, és ott dolgozzanak, de a kényszermunkáért nem vehettek fel kárpótlást" - pontosított a szóvivő, arra utalva, hogy nem estek az előző kárpótlási program hatálya alá.

A berlini pénzügyminisztérium szerint azokról az áldozatokról van szó, akiknek a tevékenységét rosszul határozták meg, s ezért esetükben nem teljesültek mindazok a feltételek, amelyek alapján nyugdíjért folyamodhattak volna Németországban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár