2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult Sopron kora újkori evangélikus sírkőtára

2007. szeptember 19. 09:00

Az egykori soproni evangélikus temető 17-18. századból való restaurált sírköveiből nyílt állandó kiállítás a soproni múzeum Deák téri épületének kertjében.

A kőszobrászat több évszázados emlékeit a sírkert 1888-as bezárását követően helyi kutatók mentették meg: a most megnyílt állandó kiállítás színhelyére, a Lenck-villa kertjébe szállították és a múlt század elején kiállították azokat. Az évtizedek azonban kikezdték, megrongálták a köveket. Több évig tartó restaurálásuk tavaly kapott lendületet, amikor a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 27 millió forintot nyert erre a célra pályázat útján. Az összeget 3 millió forint önrésszel egészítette ki a megyei közgyűlés.

Megnyitó beszédében Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke a múltbeli értékek megőrzésének fontosságáról szólt. Kötelességünk a múlt értékeinek feltárása, helyreállítása, megőrzése, közkinccsé tétele - hangoztatta a politikus. Az ügyet az elmúlt években felkarolta a Soproni Múzeum Alapítvány, a Nemzeti Pantheon Alapítvány, továbbá a kőemlékek rekonstrukcióját a Nemzeti Kulturális Alap és a soproni sörgyár is támogatta.

A sírkövek soproni polgárok, nemesi családok síremlékei. Köztük található Sopron híres polgármesterének a városépítő, Lackner Kristófnak töredékes síremléke is. A sírkövek fertőrákosi mészkőből készültek, a gótbetűs német, illetve latin nyelvű feliratok a soproni kőfaragócéh  mestereinek munkái - mondta Nemes András művészettörténész, a projekt egyik kidolgozója az MTI-nek.

A magyarázó táblák mellett külön felnőtteknek és gyermekeknek szóló ismertető kiadványt is megjelentettek, ezek segítik érthetővé és értékelhetővé tenni a sírkőtár gazdag anyagát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár