2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti lehet a százmilliós feladvány

2007. szeptember 12. 17:00

Eredeti Munkácsy Mihály-festmény az a kép, amelyet a vámosok július elején foglaltak le - tájékoztatta az MTI-t Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyűrség szóvivője.

Sipos Jenő elmondta: a szakértő a szignó, a képen található címkék és a vonalvezetés alapján közölte, hogy a kép valóban Munkácsy Mihály festménye. A festményt még július elején, egy az Egyesült Államokból érkező küldeményben találták meg a vámosok. Sipos Jenő augusztus elején, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nagy valószínűséggel Munkácsy Mihály Naplemente című, évekkel ezelőtt nyoma veszett festményét találták meg.

A vámosok folytatják a nyomozást, amit ismeretlen tettes ellen indítottak, kulturális javakra elkövetett csempészet miatt. Ennek részeként újból meghallgatják a csomag címzettjét, akinek személyéről a szóvivő részleteket nem árult el. Az ügy nyomozásáról a szóvivő korábban azt mondta: vizsgálják, hogy a küldőnek milyen kapcsolata van Magyarországgal. Tisztázni szeretnék, hogy a kép hogyan került a címzetthez, kik voltak korábban a tulajdonosai, illetve mi lett volna a további sorsa.

A festmény egy csomagban érkezett a Ferihegyi vámhivatalhoz, a pénzügyőr kockázatelemzés során döntött úgy, hogy megvizsgálja a küldeményt. A 66x99 centiméteres, keret nélküli, viszonylag jó állapotban levő, 1.500 dollár értékre megjelölt festményen a pénzügyőrnek feltűnt a bal alsó sarokban látható Munkácsy aláírás, így a helyszínre szakértőt hívtak, aki előzetesen megerősítette, hogy Munkácsy-képről van szó.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár