2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hoover nem ismerte az angol titkosszolgálat címét

2007. szeptember 7. 17:00

Az FBI igazgatója 1943-ban levelet írt angol kollégájának, az MI5 vezetőjének, ám helyes cím híján a boríték napokig bolyongott az angol posta útvesztőiben.

A címzéssel problémái akadtak

J. Edgar Hoover, az FBI (Szövetségi Nyomozóiroda) igazgatója közel 50 éven keresztül volt az Egyesült Államok egyik leghatalmasabb és leginkább rettegett alakja. Egy alkalommal azonban, amikor 1943-ban levelet akart írni az MI5 (brit titkosszolgálat) igazgatójának, Sir David Petrie-nek , fogalma sem volt, milyen címet írjon a borítékra - derül ki az angol Állami Levéltárban titkosítás alól most feloldott dokumentumokból.

A levélben Hoover megköszönte Sir Davidnek, hogy szívesen fogadták az FBI Londonba helyezett ügynökét, aki az MI5-val a kémkedés elleni együttműködést segítette. Ez az esemény a két ügynökség között igazi áttörés volt, és segített megteremteni a ma is élő mindennapi kapcsolatot. Hoover a levelet aláírta, ám azt nem igazán tudta, hogy pontosan hová is címezze. Végül az igen egyszerű: "Brit Titkosszolgálat, London, Anglia" címet választotta.

A boríték - a rajta található írások és pecsétek szerint - igen sok postafiókot megjárt. A levelet a posta előbb különböző kormányhivataloknak, majd az amerikai hadsereg főhadiszállásának, míg végül a War Office-nak küldte el. A három napig bolyongó küldeményt aztán valaki egy kérdőjelet rábiggyesztve ellátta a helyes címmel (Room 055), és az így eljutott a brit titkosszolgálat igazgatójához is.

Az MI5 végül annyira furcsának találta az esetet, hogy a boríték külön - "Viszony az FBI-jal" nevet viselő - aktát kapott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár