2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szóra bírják a Nemzeti Galéria műtárgyait

2007. július 12. 15:00

Az elmúlt 15 év új szerzeményeiből válogat az 50 éves Magyar Nemzeti Galéria legújabb, A szóra bírt műtárgy című kiállítása.

A múzeum épületének első emeletén és a C, D épület termeiben látható kiállítás csaknem négyszáz művet vonultat fel a régi és jelenkori gyűjtemény anyagából - mondta Bereczky Loránd, az intézmény főigazgatója. Szücs György, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlat az új szerzemények mellett az új eredményeket is bemutatja. Emellett azt az összetett nyomozómunkát is megismerhetjük, amelynek egy-egy alkotás meghatározása, felismerése, megismertetése köszönhető.

Rámutatott arra: a nagyközönség ritkán találkozhat azokkal a történetekkel, amelyek egy-egy képhez, az ábrázolt személyhez kötődnek, illetve kevéssé ismerik a látogatók azokat az apró lépcsőfokokat, szívós kutatást, amelyek végén összeáll egy-egy kép meghatározása. A művészettörténész szakemberek például tudták, de a nagyközönség számára nem volt nyilvánvaló, hogy Borsos József Libanoni emírjének díszes öltözete mögött gróf Zichy Edmund utazó és műgyűjtő személye fedezhető fel.

Az állandó kiállításokon, a középkori kőtár, táblaképek és szobrok, a késő gótikus szárnyasoltárok és a barokk művészet termeiben rövid illusztrált tanulmányok vezetik végig a nézőt a felismerés, a meghatározás folyamatán olyan jeles műalkotások példáján, mint M S mester, alias Marten Schwarcz Vizitáció-képe, a csíkmenasági főoltár, Johann Martin Stock vagy Droffmaister István arcképei, de láthatóak a kortárs kollekció legújabb szerzeményei is.

A kurátor közlése szerint a műtárgyak jó része már az állandó kiállításokon is megfordult, de az új kutatási eredményeket a galériában eddig csak részben tudták bemutatni. Szücs György az új szerzemények kapcsán arról is beszélt, hogy az elmúlt 15 év alatt számos kollekció került a galéria gyűjteményébe az ajándékozási kedvnek köszönhetően, így például Márffy Ödön özvegye végrendeletében több kiemelkedő festményt és grafikát hagyományozott a múzeumra. A szakértő ide sorolta a nagybányai Mund Hugó és Dömötör Gizella hagyatékát, s Weininger Andornak, a Bauhaus magyar mesterének válogatott anyagát is.

Mint mondta, a műtárgyak főként adományozás és a kulturális minisztérium támogatásával megvalósuló vásárlás útján kerültek a múzeum tulajdonába, és az intézménynek aukción a legutóbb a kilencvenes évek elején sikerült vásárolnia.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár