2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Utazási irodát nyithat a magyar műemlékvédelem

2007. július 4. 16:00

Az ország műemlékeit bemutató utakat ajánlva turisztikai irodát működtetne a jövőben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága - mondta el Varga Kálmán, az intézmény újonnan kinevezett vezetője.

Az utazási iroda a tervek szerint a gondnokság jelenlegi, budavári épületében működne, míg maga a gondnokság - nyugati mintára - az egyik általa kezelt kastély egy szárnyába helyezné át székhelyét - ismertette tervét a megbízott igazgató. A gondnokság turistákat országjárásra toborzó irodája, illetve az alapját képező országbemutató projekt 36 millió forintos uniós támogatásból valósulna meg hét év alatt. A hét régiót felölelő, a műemlékek felújítását és hasznosítását is magában foglaló tervet az előzetes tárgyalások folyamán egy kivétellel minden régió befogadta - mondta Varga Kálmán.

A több mint negyven, a "magyar építési örökség krémjét" képviselő épületet, főleg uralkodói, hercegi palotákat kezelő gondnokság helyreállítja, karbantartja, üzemelteti és hasznosítja azokat. "Nem vagyunk jól eleresztve" - fogalmazott az igazgató az idén 600 millió forint központi forrásból, 84 munkatárssal működő gondnokságról, amelynek fókuszában már pár éve a fertődi Esterházy-kastély felújítása áll. A rekonstrukciót a kulturális tárca örökségvédelmi fejlesztések című keretéből finanszírozzák, amelyből az idén 250 millió forint jut a célra. Az Esterházy-kastélyra 2003 óta 1,7 milliárd forintot költöttek, az idei év végétől pedig kiemelt projektként négymilliárd forintról szóló uniós pályázat biztosít forrást.

A rekonstrukció ugyanakkor település-rehabilitációvá duzzasztva akár tízmilliárd forintot is elbírna. Ez azonban Fertődön egy új városközpont kialakítását is magában foglalná annak érdekében, hogy a kastélyhoz tartozó egykori lóváltóállomás, a lovarda vagy a Muzsika-ház ne önkormányzati hivatalként vagy iskolaként működjön - szólt egy merészebb tervről az igazgató.

A gondnoksághoz tartozó épületek körét az új igazgató mintegy harminc újabb műemlékkel bővítené. Többek között a csákvári Esterházy-kastély vagy a zsirai kastély is méltóbb hasznosítást érdemelne - említett példákat. Ezek mellett a hasznosíthatatlan, de megőrzendő státuszú romok kezelését is vállalná a gondnokság. A kiemelt építészeti gyűjteményt kezelő gondoksághoz óriási műtárgyállomány is tartozik a kezelt kastélyok berendezése folytán - mutatott rá az igazgató. Megjegyezte, hogy a Szépművészeti Múzeummal kötött együttműködés alapján az Esterházy-gyűjtemény darabjai restauráltatásért cserébe a kastélyok enteriőrjét gazdagítják.

Varga Kálmán, aki március óta miniszteri megbízottként felügyeli az Esterházy-kastély felújítását, június 11-étől vezeti a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát, amelynek 2002 előtt tudományos vezetője volt. Az elmúlt öt évben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökeként tevékenykedett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár