2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Toborzással védett a holokauszttól a Vatikán

2007. június 7. 12:00

A Vatikán 1943-ban a római zsidóság férfitagjaival szerette volna feltölteni a biztonsági erőit, hogy így megmentse őket és családjukat a náciktól.

A pápai állam második embere és egyben a Vatikán külügyminisztere, Tarcisio Bertone bejelentését Andrea Tornelli történésznek a pápáról írt új könyvének bemutatásán tette meg. Bertone szerint Pius nácibarátsága és holokauszt iránt érzéketlensége valótlan állítások, és szerinte az egyházfő a színfalak mögött mindvégig azon dolgozott, hogy a zsidók biztonságba kerüljenek.

Ennek keretében a Vatikán például 1943 októberében arra kérte a németeket, hogy engedélyezzék 1425 ember felvételét a pápai állam és a római egyházi épületek védelmét ellátó, azóta már feloszlatott Palatinus Gárdába. A bíboros továbbra is titkosított dokumentumokra hivatkozva elmondta, hogy ez egy egyedülálló kísérlet volt a zsidók megmentésére, akiknek ezáltal családja is védelmet kapott volna.

A németek és fasiszta szövetségeseik azonban a gárdába beállók neveit, születési adatait, és faji meghatározását követelték. Bertone elmondása szerint a Vatikán nemet mondott a követelésekre, és alig pár nappal később aztán a nácik összegyűjtötték a római zsidóságot, majd pedig több mint 1000 embert küldtek Auschwitzba.

A római zsidóság történelmét kutató Marcello Pezzetti szerint a Vatikán kijelentése csodálatos, de végre saját szemükkel szeretnék látni ezeket a dokumentumokat, mert azok nélkül a hasonló kijelentéseknek nincs semmilyen súlya. "Ezek ugyanis komoly témák, és sokkal pontosabban kell fogalmazni" - állítja.

Egyes zsidó kutatók a mai napig azzal vádolják a pápai állam élén 1939 és 1958 között álló XII. Piust, hogy ellentmondásosan viselkedett a Holokauszt kapcsán, és egyszer sem szólt Hitler ellen. Támogatói azonban szent embernek tartják, aki szerintük a háttérben mentette Európa zsidóságát. A Vatikán szerint a pápa azért nem szállt szembe nyíltan a nácikkal, mert azzal a zsidók mellett az európai katolikusok sorsát is megpecsételte volna. Egy nemrégiben közzétett cikk szerint pedig a KGB találta ki az egészet.

A történészek szerint előbb nyilvánosságra kéne hozni a pápa pontifikátusára vonatkozó iratokat, hogy a szakértők végre - több, mint 60 év után - minden kétséget kizáróan megismerhessék a pápai állam szerepét a holokausztban. Bertone a kérésre elmondta, hogy a levéltárak "elég hamar" megnyílnak majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár