2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult Huszt református temploma

2007. május 15. 18:00

Megújult Huszt református temploma; a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) által 13,6 millió forinttal támogatott felújítás és restaurálás során a Kárpátalján álló épület visszanyerte történeti formáját.

A Tisza és a Nagyág találkozásánál, a Huszt-patak partján fekvő település temploma a 14. és 15. század fordulójáról származik. Huszt a középkorban a máramarosi királyi uradalom központja volt, lakói magyarok és szászok voltak. A nyugati tornyos, egyhajós, négy támpillérrel gyámolított, sokszögzáródású szentéllyel épült templom déli kapujának kőkerete, valamint a hajó és a szentély ablakai csúcsívesek. Mérműveit a későbbi átalakítások során megcsonkították.

A 18. századi meredek hajlású fedélszéket és a négy fiatornyos toronysisakot - egy tűzvészt követően - a 19. század végén méltatlan formában alakították át: a hajóban ma látható fa szerkezetű boltozatot ekkor a 18. századi festett famennyezet elbontásával készítették el.

A templom falképei Zsigmond király uralkodásának idejéből valók. Kiemelkedő értékű részletnek számít a hajó északi falán található három magyar szent (Szent István, Szent László, Szent Imre) egész alakos ábrázolása. Ezeket azonban a gyülekezet 1524-es református hitre térése után lemeszelték. A templom köré 1595-ben épült az a két kaputornyos körítőfal, melyet a 20. század első felében kétszer is átalakítottak.

Régi ábrázolások és analógiák alapján a toronyra ismét fiatornyos, galériás toronysisak került, a fedélszék az eredeti hajlásszögnek megfelelően mérnöki szerkezettel újrakészült és zsindelyfedést kapott. A falkép-töredékek konzerváló restaurálása megtörtént. Az épület körül vízelvezető rendszer épült ki, valamint a körítőfal helyreállítására is sor került.

A megújult templomot ünnepélyes keretek között Varga Kálmán, a KÖH elnöke adja át május 20-án.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár