2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra látható lesz a Zsolnay-szoborcsoport Pécsett

2007. május 8. 09:00

Felállításának századik évfordulóján, ősszel újra látható lesz a pécsi Zsolnay-szoborcsoport, amelynek felújítására mintegy 79 millió forintot költenek.

A munkálatok május 8-án kezdődnek és a tervek szerint október 10-én fejeződnek be. A szakemberek a megrongálódott alkotást darabokra szedik, kőtalapzatát, bronzfiguráit, kerámiáit restaurálják, bizonyos elemeit pedig újragyártják - mondta el Tasnádi Péter, Pécs polgármestere.

A szocialista politikus hozzátette: a kivitelezést az önkormányzat költségvetéséből 65 millió, a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pedig 14 millió forinttal támogatja, utóbbi összeg a köztestület által indított közadakozási akció bevétele.

A Zsolnay-szoborcsoportot 2004 decemberében deszkaépítménnyel fedték be, miután a márvány talpakon álló, pirogránitból és bronzból készült szobrokon az elmúlt években repedések keletkeztek.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kárt a megnövekedett gépkocsiforgalom miatti rezonancia és egy, a szobor talapzata mellett, a földben vezetett csapadékvíz-csatorna repedése okozta. A szivárgó víztől ugyanis átnedvesedett a talaj, az alkotás pedig megsüllyedt.

A Rákóczi utcában található műalkotást 1907-ben állíttatta Pécs városa a hét évvel korábban elhunyt kerámiagyáros emlékére. A gyár kiváló szobrásza és díszműtervezője, Apáti Abt Sándor nevével fémjelzett kompozíció középpontjában Zsolnay Vilmos látható, a mellékalakok a fazekasságot, a vegyészetet, a festészetet, a szobrászatot és az építészetet szimbolizálják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár