2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a csővázas bútorok magyar feltalálóját

2007. május 7. 09:00

Breuer Marcell, a 20. század egyik legnagyobb hatású modernista építészének és bútortervezőjének munkásságát bemutató kiállítás látható a Ludwig Múzeumban.

A Ludwig Múzeum tárlatának anyagában többek között Breuer rajzai, a Bauhaus irányzat szellemében tervezett eredeti bútorai, építészeti modelljei, kortárs fotók és bútorkatalógusok szerepelnek. A magyar származású építész-formatervező munkáit felvonultató vándorkiállítást először a németországi Weil am Rhein-i Vitra Design Museumban láthatta a közönség 2003 szeptemberében. Azóta Brüsszelben, Glasgowban és Madridban is bemutatták a tárlatot.

Mathias Remmele, a kiállítás német kurátora szerint míg Breuert Európában formatervezőként, Amerikában elsősorban tanárként és építészként ismerik. Ez az első olyan életmű-kiállítás, mely formatervezői munkásságát és legnevesebb épületeinek modelljeit együtt mutatja be - hangsúlyozta a kurátor.

A kronologikus tárlaton az érdeklődők megtekinthetik Breuer fából, csővázas acélból, alumíniumból és rétegelt fából készült bútorait, köztük a modernizmus szimbólumává vált csővázas széket, amit Breuer 1927-ben a kerékpár kormányának mintájára alkotott meg. A Wassily-széket sorozatban követték a hasonló szemléletből fakadó acélcső-bútorok. Formaviláguk, tiszta részletmegoldásaik új gondolkodásmódot, új stílust eredményeztek.

Breuer építészeti munkásságát három témakörben - házak, terek, méretek - tárgyalja a kiállítás. Tizenkét neves épületének direkt a tárlatra készítették el egy-egy modelljét. A látogatókat vázlatok, tervek és számos fotó segíti abban, hogy átfogó képet kapjanak az alkotó munkásságáról.

Az 1902-ben Pécsen született Breuer Marcell a modern építészet egyik világhírű mestere, a Bauhaus-iskola növendéke volt. Bútortervezői munkája is jelentős volt, főként székei ismertek. Az 1920-as évektől külföldön élt. Az 1981-ben elhunyt építész több világszerte ismert középület tervezője, legismertebb alkotásai közé tartozik a párizsi UNESCO-palota, a New York-i Amerikai Művészet Whitney Múzeuma és az IBM-kutatóközpont épülete Franciaországban.

Breuert a funkcionalista építészet egyik legnagyobb hatású mesterének is tartják. Felhasználta az újszerű technológiák és anyagok adta lehetőségeket, művei a modern művészet racionális felfogását fejezik ki.

A vándorkiállítás szeptember másodikáig látható a Ludwig Múzeumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár